Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Tom Lanoye schrijft boekenweekgeschenk 2012

De Belgische auteur Tom Lanoye schrijft het boekenweekgeschenk 2012.
Door de Volkskrant op 12 apr 2011
Nieuws
Literatuur & taal

De Belgische auteur Tom Lanoye schrijft het boekenweekgeschenk 2012. Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vandaag bekendgemaakt. Het is voor het eerst in 23 jaar dat een Vlaming het boekenweekgeschenk schrijft.

De Boekenweek 2012 draait om vriendschap in alle verschijningsvormen onder het motto: Vriendschap en andere ongemakken.

'Het was een enorme verrassing, en de lat ligt hoog', zei Lanoye tegen de NOS. 'Mijn voorganger is Hugo Claus. Het is iets wat ik al lang bewonder in Nederland, het boekenweekgeschenk.' 

'Ik vind dat Nederland te weinig beseft hoe uniek het is. Ik ga mijn uiterste best doen om uiteraard een heel mooi boekenweekgeschenk te schrijven.' 

Lanoye zei dat hij al een idee heeft waar het geschenk over moet gaan. 'Maar ik zeg natuurlijk niet wat.'

 

Meest gelezen
De boekenweek duurt volgend jaar van woensdag 14 tot en met zaterdag 24 maart. Lanoye (1958) is een veel bekroond columnist, dichter, romancier, scenarist en theaterauteur. Hij behoort tot de meest gelezen Belgische schrijvers van dit moment.

De in Sint Niklaas geboren schrijver debuteerde in 1980 met de poëziebundel Maar nog zo goed als nieuw.

 

Vierde Belg
Tom Lanoye is de vierde Belgische auteur die tekent voor het boekenweekgeschenk. Eerder waren dat: Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978) en Hugo Claus (1989). Voor Lanoye's laatste roman, Sprakeloos, ontving hij zowel de Henriette Roland Holst-prijs als de Gouden Uil Publieksprijs. Ook zijn toneelwerk (Ten Oorlog, Mamma Medea) scoort hoog op binnen- en buitenlandse podia, aldus het CPNB.

 

 

Bron: de Volkskrant

Vertel het verder: