Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Radioboeken succesvolste literaire podcast

Deze week werd voor de 200.000ste keer een Radioboek gedownload. Daarmee is het veruit de meest succesvolle literaire podcast van de Lage Landen. Zondag 4 november lezen Lieve Joris en Sana Valiulina hun Radioboeken voor. De eerste twintig bezoekers van elk een boek.
Door deBuren op 16 jun 2009
Tekst
Podcast

Radioboeken succesvolste literaire podcastDe eerste Radioboeken werden voor publiek opgenomen op 23 april 2006, Wereldboekendag. In juli van dat jaar werden de eerste verhalen online gepubliceerd. De speciaal voor deBuren geschreven verhalen van Kader Abdolah, Hella S. Haasse, Stefan Hertmans, Geert van Istendael, Bart Moeyaert, Ilja Leonard Pfeijffer, Tommy Wieringa en vele anderen worden op het internet steeds populairder.

Het bijzondere van dit initiatief van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren is dat het om unieke verhalen gaat die niet in druk verschijnen en speciaal als Radioboek geschreven zijn. Dit in tegenstelling tot luisterboeken, waarbij het gaat om verhalen die ook in druk verschijnen. Radioboeken is een Vlaams-Nederlands project waarmee deBuren de literaire uitwisseling binnen de Lage Landen wil ondersteunen. Daarom is het downloaden van Radioboeken gratis.

Zoals het woord al aangeeft, worden de Radioboeken niet alleen op internet verspreid, maar ook via de radio. De partners van deBuren zijn de Vlaamse cultuurzender Klara, Radio Nederland Wereldomroep (RNW) en VPRO Radio. In samenwerking met RNW worden de verhalen ook vertaald in het Engels, Frans, Spaans, Duits, Indonesisch en Papiamento en vervolgens wereldwijd uitgezonden. De Radioboeken zijn daarom ook een bijzonder internationaal promotie-instrument voor de literatuur van de Lage Landen. Het internationale karakter van de Radioboeken leidde er ook toe dat het project werd geselecteerd als officiële Nederlandse bijdrage aan het festival Europalia.europa.

Op dit moment zijn er 41 Radioboeken beschikbaar op de site www.radioboeken.eu. deBuren publiceert elke vrijdag een nieuw verhaal op deze site. Aanstaande zondag 4 november lezen Lieve Joris en Sana Valiulina hun Radioboeken voor bij deBuren. Om te vieren dat we de tweehonderdduizend downloads zijn gepasseerd, ontvangen de eerste twintig bezoekers van elk van de schrijfsters een boek. Met dank aan de uitgeverijen Augustus en J.M. Meulenhoff.

Opnamen die dit najaar nog plaatsvinden

Locatie:
Vlaams-Nederlands Huis deBuren 
Leopoldstraat 6 | 1000 Brussel | Gratis toegang
reserveren: info@deburen.eu of +32 (0)2 212 1930

04.11 - Lieve Joris & Sana Valiulina
18.11 - Joke van Leeuwen & David Danish
02.12 - Hafid Bouazza & Ellen Ombre
16.12 - Abelkader Benali & Kristina Goikoetxea Langarika

TVBrussel maakte een videoverslag over het succes van de Radioboeken, en interviewde onze directeur. Hier kunt het opnieuw bekijken.

Vertel het verder: