Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Zotheid en wijsheid van de Lage Landen

deBuren laat zich dit jaar door Erasmus inspireren en slaat een brug tussen zijn bekommernissen en de twijfels van deze tijd.
Door deBuren op 22 dec 2010
Tekst
Literatuur & taal
citybooks
deBuren univerCity

Voor één keer voegen wij Zotheid toe aan de Schoonheid en Wijsheid die we altijd al brengen en presenteren we programma’s waarin de drie elkaar niet opheffen maar versterken.

Waarde vriendin of vriend van deBuren,

In 2011 is het 500 jaar geleden dat de reizende denker Erasmus zijn Lof der Zotheid schreef. deBuren laat zich dit jaar door hem inspireren en slaat een brug tussen zijn bekommernissen en de twijfels van deze tijd. Voor één keer voegen wij Zotheid toe aan de Schoonheid en Wijsheid die we altijd al brengen en presenteren we programma’s waarin de drie elkaar niet opheffen maar versterken.

Erasmus en andere Helden begroeten we in de tweede editie van ons speciale studentenprogramma deBuren univerCity. Studenten uit Vlaanderen en Nederland leren in ontspannen sfeer Brussel en elkaar kennen en denken samen na over belangrijke thema’s van nu.

Vorig jaar presenteerde deBuren met citybooks de opvolger van de Radioboeken. Op www.city-books.eu leest u verhalen en gedichten over de steden Oostende, Utrecht en Grahamstown, alwaar telkens vijf schrijvers en een fotograaf de stad beleefden en ons in hun ervaringen lieten delen. U leest en beluistert geheel gratis hun citybooks in het Nederlands, Engels en Frans als webtekst, podcast en e-book. Ook maakten we per stad vierentwintig videofilmpjes van een minuut: de City One Minutes. In 2011 wil deBuren dit project grote Europese vleugels geven om een gekoesterde droom waar te maken: de Verenigde Steden van Europa.

Samen met het Amsterdamse American Book Center presenteert deBuren de Espresso Book Machine tijdens de eerste editie van Mind The Book in deSingel in Antwerpen. Een première voor België! Jason Epstein, stichter van de New York Review of Books en uitvinder van de paperback, spreekt tijdens dit boekenfeest over de toekomst van het boek.

Daarnaast blaast deBuren samen met Vooruit, het Poëziecentrum en Knack nog een legendarisch literair evenement nieuw leven in. In het bezielde spoor van Guido Lauwaert cureert Michaël Vandebril de 5e Nacht van de Poëzie met vijftig dichters. Zotheid en schoonheid gegarandeerd.

Met Waiting and Watching: South African Moments, presenteert deBuren in de Beursschouwburg vier jonge fotografen uit Zuid-Afrika, een ver land dat soms antwoorden geeft op vragen die we ons ook hier stellen.

In 2011 brengt deBuren – even nomadisch als Erasmus – Zotheid, Schoonheid en Wijsheid. Meestal uit de Lage Landen en soms uit verre landen.

Het team van deBuren wenst u een jaar vol gezonde nieuwsgierigheid,

Dorian van der Brempt,

Directeur van deBuren

Vertel het verder: