Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Eredoctoraat UGent voor Frank De Winne

deBuren feliciteert Frank De Winne die vorige week een eredoctoraat van de Universiteit Gent ontving. Op 14 december doet Frank De Winne voor deBuren en HETPALEIS het verhaal van zijn reis naar het ISS-ruimtestation in 2009.
Door deBuren op 30 nov 2010
Nieuws
Politiek & samenleving
Frank De Winne

deBuren feliciteert Frank De Winne die vorige week een eredoctoraat van de Universiteit Gent ontving. De uitreiking vond plaats tijdens een academische zitting naar aanleiding van 175 jaar Ingenieursopleiding aan de UGent. Op 14 december doet Frank De Winne voor deBuren en HETPALEIS het verhaal van zijn reis naar het ISS-ruimtestation in 2009. 

Frank De Winne werd op 25 april 1961 geboren in Ledeberg (Gent). Hij studeerde in 1979 af aan de Koninklijke Kadettenschool in Lier. In 1984 werd hij aan de Koninklijke Militaire School in Brussel burgerlijk ingenieur, gespecialiseerd in telecommunicatie. Daarna begon De Winne aan een opleiding als piloot aan de Elementaire Vliegschool in Brussel. Alles bij elkaar heeft Frank De Winne meer dan 2300 vluchturen met verschillende soorten vliegtuigen, waaronder de Mirage, de F16, de Jaguar en de Tornado.

In oktober 1998 werd De Winne geselecteerd als astronaut bij ESA. In januari 2000 werd hij opgenomen in het astronautencorps van ESA. In augustus 2001 begon De Winne aan een opleiding tot astronaut in het Gagarin Cosmonaut Training Centre in Zvjozdni Gorodok (Sterrenstad) bij Moskou.

Van 30 oktober tot 10 november 2002 nam hij deel aan de missie Odissea, een ondersteunende ruimtevlucht naar het Internationaal ruimtestation (ISS). De Winne voerde er met succes een programma uit van 23 experimenten op het vlak van de levenswetenschappen en de natuurkunde.

Van mei tot november 2009 werd Frank De Winne opnieuw in de ruimte gelanceerd voor een verblijf in het internationaal ruimtestation voor de ISS Expeditie 21.

Frank De Winne is voorzitter van het Forum Ruimtevaart en Onderwijs van het prins Filipfonds en Goodwill Ambassador voor Unicef Belgium.

Bron: Universiteit Gent

Vertel het verder: