Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Nieuwe wetenschapsreeks: Grijze Cellen

Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) heeft de vijf laureaten van de FWO-Excellentieprijzen 2010 bekendgemaakt. Dat zijn de officieuze Vlaamse Nobelprijzen. Een internationale jury bekroont Peter Carmeliet, Paul Rutgeers, Sonja Snacken, Dirk Inzé en Bart De Moor elk met een bedrag van 100.000 euro. Deze gerenommeerde prijs is een goede aanleiding voor deBuren, Eos-magazine en FWO om een estafettereeks van gesprekken op te zetten met topwetenschappers: Grijze Cellen.
Door deBuren op 28 jan 2014
Nieuws
Wetenschap & geschiedenis

Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) heeft de vijf laureaten van de FWO-Excellentieprijzen 2010 bekendgemaakt. Dat zijn de officieuze Vlaamse Nobelprijzen. Een internationale jury bekroont Peter Carmeliet, Paul Rutgeers, Sonja Snacken, Dirk Inzé en Bart De Moor elk met een bedrag van 100.000 euro.

Deze gerenommeerde prijs is een goede aanleiding voor deBuren, Eos-magazine en FWO om een estafettereeks van gesprekken op te zetten met topwetenschappers: Grijze Cellen.

In Grijze Cellen vragen we twee bekroonde wetenschappers, uit totaal verschillende domeinen en levensfasen, het gesprek met elkaar aan te gaan over populaire én wetenschappelijke thema's. Denk een tafel, twee stoelen en twee wetenschappers die elkaar interviewen. Schuif aan voor een inspirerende en exclusieve avond met iconen uit de Vlaamse wetenschap. 

De avonden zullen plaatsvinden op 23 september, 28 oktober en 25 november 2010 om 20:15 in Flagey te Brussel. Inschrijven aanbevolen via info[at]deburen.eu.

Wie tegenover wie plaatsneemt, leest u binnenkort op onze website!

Grijze cellen zal als video-serie te zien zijn op de websites van deBuren, Eos-magazine, en FWO. In samenwerking met Eos-magazine en Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO).

 

De Prijswinnaars

De FWO-Excellentieprijzen worden uitgereikt in de vijf grote wetenschapsdomeinen. Onderzoekers kunnen zich niet zelf kandidaat stellen, maar moeten voorgedragen worden door collega's. Een onafhankelijke jury van internationale topwetenschappers onderzoekt de voordrachten en selecteert per domein een laureaat. De carrièreprijs gaat dit jaar naar de volgende wetenschappers:

Peter Carmeliet, hoogleraar Geneeskunde aan de K.U.Leuven en directeur van het Vesalius Research Center van Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) in Leuven. Zijn vasculair onderzoek wordt wereldwijd erkend als baanbrekend en hij is een van de voortrekkers in translationeel onderzoek (o.m. voor kankers en oogziektes). Met meer dan 400 wetenschappelijke rapporten in toptijdschriften is hij een van de meest geciteerde biomedische wetenschappers.

Paul Rutgeerts, gastro-enteroloog en hoogleraar Geneeskunde aan de K.U.Leuven. Met zijn klinisch onderzoek naar darmontstekingen en -aandoeningen (o.m. ziekte van Crohn) heeft hij vele internationale publicaties op zijn naam en hiervoor wereldwijd erkenning behaald. Zowel zijn collega's als patiëntenorganisaties roemen hem voor zijn invloed in de klinische praktijk en zijn voortrekkersrol bij de ontwikkeling van nieuwe therapieën.

Sonja Snacken, hoogleraar Criminologie en Sociologie aan de VUB en aan de UGent. Snacken heeft langdurig onderzoek verricht naar de toemeting en uitvoering van gevangenisstraf. Zij is op vele wetenschappelijke en beleidsfora bekend voor haar pleidooi voor een meer humane strafrechtspleging.

 

Dirk Inzé, hoogleraar Moleculaire Plantenbiologie en -fysiologie aan de UGent en wetenschappelijk directeur van het Departement Plant Systems Biology (VIB). Hij heeft internationale faam behaald door zijn onderzoek naar de mechanismen van celdeling en celafweersystemen bij planten. Zijn inzichten hebben een belangrijke impact gehad op teeltmethodes en voedselproductie. Hij behoort tot de top 10 in de wereld van meest geciteerde auteurs in zijn discipline.

Bart De Moor, hoogleraar Elektrotechniek aan de K.U.Leuven. Hij is een pionier in de ontwikkeling van wiskundige en numerieke methoden én hun toepassing in diverse wetenschappelijke probleemstellingen, onder meer in systeemcontrol en -identificatie, medische diagnose, bio-informatica en systeembiologie. Zijn werk heeft geleid tot een directe en belangrijke impact zowel op industrieel als maatschappelijk vlak. De Moor is tevens bekend voor zijn inzet voor wetenschapspromotie in vele lagen van onze maatschappij.

 

Vertel het verder: