Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Ode | Een gedroomde stad

Parijsresidentie 2017: een ode aan Parijs zelf
Door Pieter Kranenborg op 20 jun 2017
Tekst
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs

De kandidaten voor de schrijfresidenten in Parijs schreven speciaal voor deze oproep een ode aan een Parijs icoon. In de aanloop naar de residentie van 2017 laten we je meelezen met een keuze uit deze verrassende odes. Pieter Kranenborg schreef een ode aan de stad Parijs zelf.

Een Parijs’ icoon: de dromer van over de grens. Het is de Nederlandse schrijver die verlangt naar een leven als dat van Hemingway, waarin hij wazig van de honger door de straten slentert maar er altijd genoeg geld is voor een fles wijn. Het is de Duitse studente filosofie, die fantaseert over een Parijs café waar ze zich in sigarettenrook hult en nonchalant krabt aan haar nek die jeukt onder een coltrui. Het is de stiekeme bourgondiër uit Denemarken, die denkt ergens in de stad een bistro te kunnen vinden waar de eigenaar hem al jaren kent. Het is de zwerver uit Wenen die zijn armoede zou accepteren als hij een clochard in Parijs zou kunnen zijn. De Somalische jongen die zijn leven waagt voor een kantoorbaan met aanzien in La Défense, maar tussen hen belandt die hem voorgingen en elke dag op straat hun verzamelingen souvenirs uitstallen. De Amerikaan die een vlucht boekt naar Parijs om zijn vrouw te trakteren op een reisje naar de stad van de liefde, in een poging hun huwelijk te redden. De helft van het bestaan van Parijs vindt elders plaats: in de hoofden van zij die erover dromen. Zij voor wie Parijs zelf het icoon is.

 
________________________________________________

 

Pieter Kranenborg (1994, Nederland) is schrijver. Daarnaast volgt hij de masteropleiding Urban Studies aan de Universiteit van Amsterdam, wat je zou kunnen zien als een studie over verhalen over het leven in de stad. Hij publiceerde in Tirade en Hollands Maandblad. In 2015 won hij de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs en in mei 2017 verscheen zijn verhalenbundel Astronaut (Van Oorschot).

Lees meer over de schrijfresidentie van deBuren

Lees & beluister de Parijsteksten van de deelnemers van de afgelopen jaren.

Vertel het verder: