Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Mijn Baskische muts

Met de schitterende dansvoorstelling Sunset on Mars van German Jauregui als aanleiding, ontdek ik gedurende drie dagen een koud Bilbao, opgewarmd door carnaval. Mijn bezoek mondde uit in een driedaagse architectuurwandeling, met het Guggenheim van Ghery als hoogtepunt. Beschouw dit als een uitnodiging om Bilbao te bezoeken.
Door Dorian van der Brempt op 2 mrt 2010
Tekst
Politiek & samenleving
Dorian van der Brempt

‘Onze samenleving en tijd zijn gekenmerkt door overdaad aan informatie en prikkels, door materialisme en een verlies aan ethische waarden. Tegen deze achtergrond verschijnen een vrouw en een man in crisis. Geconfronteerd met hun verlies aan hoop en individualisme krijgen zij een ultieme kans om tot communicatie en harmonie te komen…’, zo wordt de dansvoorstelling aangekondigd die me naar Bilbao bracht.

Danzaldia is een bescheiden festival in Bilbao. Het is wel een internationaal festival want naast een sterke Baskische en Spaanse aanwezigheid is er ook danstalent uit Brussel. German Jauregui is een Brusselse Bask die van 1998 tot 2008 met Ultima vez van Wim Vandekeybus werkte. Hij richtte er twee jaar geleden zijn eigen gezelschap Sonda op. Samen met zijn broer Jorge hadden ook deze twee talentvolle dansers ontdekt dat Ultima Vez in Brussel een belangrijke broedplaats was voor dans. Net als Vandekeybus of Fabre zijn de broers Jauregui autodidacten. German studeerde handelswetenschappen en zijn broer Jorge kunstgeschiedenis. Hun moeder vertelde hoe beide broers de dag van de diploma uitreiking naar huis kwamen, het papier aan hun moeder overhandigden met de mededeling dat ze hun afspraak waren nagekomen maar nu dringend moesten dansen.

Het resultaat mag er zijn. German Jauregui zet met Sunset on Mars, een schitterende voorstelling neer samen met Elena Fokina, de Russische danseres die hij bij Ultima Vez leerde kennen. In een zuinig en efficiënt lichtdecor van Francis Gahide en op muziek van Borja Ramos bewegen Elena en German zeer voorzichtig op een tapijt van zevenhonderd boeken die open op de scène liggen. De origine van de beweging is erkenbaar maar German heeft aan de danstaal en syntaxis van Vandekeybus een eigen kleur gegeven. Sunset on Mars is een moralistisch danssprookje van tachtig minuten. Het lange applaus van het zeer enthousiaste publiek in theater La Fundicion is gemeend. German is terug thuis, de Basken zijn fier dat zijn verblijf in Brussel deze mooie productie heeft opgeleverd. 

Met deze voorstelling als aanleiding ontdekken Anne en ik gedurende drie dagen een koud Bilbao, opgewarmd door carnaval. Het werd ook een driedaagse architectuurwandeling. De landing op een luchthaven die Calatrava, de Spaanse bruggenbouwer, zet de toon. Het is een kleine, bijzonder functionele luchthaven geworden in de morfologische vormen van de enige architect die vorige eeuw aan Venetië een brug mocht toevoegen. Ik ben heel even de niet fanatieke Antwerpenaar en denk aan… Lange Wapper, het referendum en de luchthaven van Deurne. Waarom is onze pretentie zo dikwijls omgekeerd evenredig met onze ambitie. Bilbao is een fiere stad. De keuze om hier een Guggenheimmuseum te bouwen met de Amerikaanse architect Frank Ghery was gedurfd maar juist. Deze visionaire politieke beslissing om aan de oever van de rivier dit museum te bouwen was veel meer dan city marketing. In de stad werd met één gebouw: geloof, hoop en liefde ingespoten. Ik wil het gebouw niet beschrijven. De kronkels van Ghery zijn onvoorspelbaar en moeilijk te beschrijven. Het is een gebouw dat nieuwsgierigheid prikkelt en verbeelding stimuleert. Dat wij in dit Guggenheim nog de laatste dag van de Frank Lloyd Wright tentoonstelling mochten meemaken, was een bonus. Deze cohabitatie van twee van de meest spraakmakende architecten van de twintigste eeuw was een geschenk.

Beschouw dit als een uitnodiging om Bilbao te bezoeken. In hotel Miro slaapt u in een discreet designhotel. Het klinkt als een contradictio in terminis maar zelden hebben wij een hotel zo ervaren. Voor het eerst ontdek ik de mooie en zachte kant van nationalisme. Nog nooit was ik in een stad geweest die zichzelf zo goed verzorgt, die haar gasten zo genereus  ontvangt. De kou en de prille liefde hebben mij een Baskische muts doen kopen. Een hoofdverwarmend attribuut dat ik zal koesteren. Bilbao is een nieuwe vriendin die ik heel graag met u deel.

(Recente negatieve ervaringen van voetbalsupporters hebben alles met voetbal… en niets met Bilbao te maken).

Vertel het verder: