Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

deBuren presenteert 'citybooks', een multimediaal, literair portret van de stad.

deBuren stuurt schrijvers en fotografen naar steden in Europa om er een stadsportret te maken. Radioboeken kent vanaf nu een opvolgers
Door deBuren op 15 jul 2010
Nieuws
Media
Literatuur & taal
citybooks
citybooks Gent © Sanne De Wilde
citybooks Karlsrühe © João Tabarra

deBuren lanceert een voornamelijk literair project waarin de stad centraal staat: citybooks. Dit residentieproject voor schrijvers en fotografen is de opvolger van de Radioboeken. De resultaten worden gebundeld op www.citybooks.be. Alle informatie en inhoud is gratis toegankelijk. Zo creëert deBuren een duurzame, interstedelijke, culturele samenwerking op Europees niveau, met een groot publiekspotentieel en een lage drempel. 

 

 

De Verenigde Steden van Europa

 

Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid wonen er meer mensen in steden dan daarbuiten. Steden worden politiek steeds belangrijker en cultureel interessanter. De Verenigde Staten van Europa zijn voorlopig politieke fictie. deBuren wil graag een impuls geven aan het ontstaan van de Verenigde Steden van Europa – op cultureel vlak.

 


Residenties


citybooks is een artistiek, voornamelijk literair residentieproject. In samenwerking met lokale partners nodigt deBuren vijf schrijvers en een fotograaf uit om twee weken in residentie te gaan in een Europese stad. De zes kunstenaars leren gedurende die twee weken de stad kennen en vertalen deze kennismaking naar hun artistieke taal.

Een fotograaf maakt vierentwintig foto’s. De auteurs schrijven een citybook: een tekst van zo’n vierduizend woorden waarin de bezochte stad centraal staat. Een citybook kan een verhaal zijn, een essay of poëzie.


E-book


In de loop van 2010 wordt er een speciale website voor het nieuwe project citybooks gelanceerd. De vijf citybooks verschijnen als webtekst op deze site en als gratis te downloaden e-book. deBuren biedt de e-books aan in het Nederlands, het Engels en het Frans. Wanneer de taal die men officieel in de bezochte stad spreekt niet een van deze drie talen is, voorziet deBuren ook in vertaling naar die taal.


Podcast


De citybooks verschijnen niet alleen als webtekst en in het e-book, maar ook als podcasts. De originele tekst wordt ingelezen door de auteur zelf, de vertalingen door acteurs, net zoals bij de Radioboeken.


City One Minutes


In elke bezochte stad wordt een videoportret gemaakt in de reeks 'City One Minutes'. 'City One Minutes' is een onderdeel van de One Minute Foundation. Het idee is simpel: van elk uur van de dag wordt een filmpje van één minuut gemaakt. Zo ontstaan vierentwintig filmpjes die één etmaal in een stad vertegenwoordigen.


Een website voor citybooks

Alle resultaten worden gebundeld op www.citybooks.eu. Je vindt er de fotoreportages, de teksten (online te lezen of downloadbaar als e-book) en de voorgelezen citybooks (podcasts). Dat alles in verschillende talen

 

 

Meer weten?

Reis zonder je te verplaatsen! 

www.citybooks.eu
Vertel het verder: