Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De borsten van Darwin

Onder elke Claudia Schiffer voor de laatste keer naakt zou copyright Darwin moeten staan. Het stijgende aantal weinig verhullende foto’s op gewone nieuwssites is in essentie evolutietheorie en seksuele selectie omgezet in hits en advertentie-inkomsten.
Door Reinout Verbeke op 21 sep 2009
Tekst
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis

‘Hoeveel halfnaakte vrouwen tel je nu op de homepage van De Standaard?’, riep ik naar een collega. Hij scrollde en telde er tot zijn verbazing vijf. Op hln.be is de volledige rechterkolom al een tijdje standaard bloot. Nieuwssites proberen de mannen vast te lijmen met marketingtrucs ontleend aan Darwin.

Seks op nieuwssites. Ik ga er niet preuts over doen, ze zijn ook voor mij de stroop voor de vlieg die ik ben. Het is sterker dan een man. Het stijgende aantal weinig verhullende foto’s op gewone nieuwssites is evolutietheorie en seksuele selectie omgezet in hits en advertentie-inkomsten. Onder elke Claudia Schiffer voor de laatste keer naakt zou copyright Darwin moeten staan.

Heteromannen zijn sinds ze rechtop zijn gaan lopen, gericht op jonge vrouwen met grote borsten, hoge jukbeenderen, volle lippen en brede heupen. Mannen zijn van nature Silvio Berlusconi’s. Geprogrammeerd om zoveel mogelijk te verwekken. En dat laatste kan je theoretisch gezien beter doen bij jonge vrouwen, want die hebben nog meer vruchtbare jaren voor de boeg. Telkens als ik weer op Borsten voor Biënnale Ljubljana of Miss Nederland uit de kleren voor Playboy klik, moet ik eraan denken.

Mochten chimpansees nieuwssites maken, zou het in de rechterkolom wemelen van de oude wijven. Chimpanseevrouwtjes kennen geen menopauze en dus kiezen de mannetjes liever voor rimpels, slappe borsten én ervaring met voortplanting. Oude fietsen... u kent het gezegde. Ik zag vorige week bioloog-journalist Dirk Draulans dit verhaal vertellen in zijn theatershow ‘Dirk doet Darwin’. En Dirk doet dat goed. Hij heeft natuurlijk een van de meest mind-blowing verhalen, dat van de evolutietheorie, cadeau gekregen. Je moet er alleen een nieuwe vorm of invalshoek bij bedenken.

Deze invalshoek is wellicht de meest spectaculaire: Draulans maakt op dit moment samen met Charles’ achterachterkleindochter Sarah Darwin de wereldreis die Darwin 178 jaar geleden maakte. Zijn vijf jaar op de Beagle verkorten ze tot acht maanden en vatten ze samen in 35 televisieafleveringen. Het moet een van de grootste en meest ambitieuze samenwerkingsprojecten zijn op televisioneel gebied tussen Vlaanderen en Nederland. Canvas, VPRO, Teleac en nog een aantal partners staan in voor het kostenplaatje van liefst 12 miljoen euro: de helft om het schip met 25 bemanningsleden varende te houden, de andere helft om de 35 afleveringen te draaien en uit te zenden.

Filmmaker en amateurzeiler Hans Fels broedde al 25 jaar op het idee, maar in de jaren tachtig was het nog niet mogelijk om vanop een schip uit te zenden. Drie jaar geleden kreeg hij de verlossende ‘go’ van de VPRO-directie. Net op de valreep – voor het Darwinfeestjaar ten einde loopt – zijn de uitzendingen van start gegaan. Misschien ook net voor de Darwindegout begint.

Hoe ging het er 178 jaar geleden aan toe? De neus van Charles Darwin stond de evolutietheorie bijna in de weg. Kapitein Robert FitzRoy geloofde dat uiterlijk het innerlijk weerspiegelt en vond Charles’ voorsteven verontrustend lang. Maar Darwin was gelukkig een innemende persoon. ‘Hij was erg likeable,’ zegt Sarah Darwin – die de neus geërfd lijkt te hebben – me via Skype. ‘En FitzRoy zocht nu eenmaal een compagnon de route waar hij al zijn zorgen en bekommernissen aan kwijt kon.’ FitzRoy was manisch-depressief. Een familietrekje, want zijn oom Pringle Stokes was tijdens de eerste uitvaart van de Beagle depressief geworden van eenzaamheid. Stokes joeg zichzelf ter hoogte van Argentinië een kogel door het hoofd. Blijkbaar niet erg effectief, want hij stierf pas twee weken later aan de verwondingen. ‘De relatie tussen FitzRoy en Darwin is behoorlijk ironisch: FitzRoy wou als oceaanonderzoeker bewijs vinden dat de zondvloed uit het Oude Testament klopte, maar nam uitgerekend de man aan boord die zou bewijzen dat de Bijbel fout was,’ zegt Sarah.

Woensdagavond 16 september begon op de Canvas de eerste aflevering. Zondagavond was ze al te zien op Nederland 2. Is ons belastinggeld goed gespendeerd? De eerste uitzending, ‘Het vertrek’, ging vooral over de voorbereidingen en verliep daardoor traag, maar het bleef interessante televisie. Ik hoop dat de reeks behalve leuke Darwinweetjes zal tonen waarom de evolutietheorie zo aantrekkelijk blijft. Als de borsten van Claudia Schiffer.

Vertel het verder: