Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Pluto

Hoe zit het met uw kennis van het propagandistische lied? Verre van toevallig, deze vraag. In de federale staat Belgiƫ woedt momenteel een heuse storm. In een glas water, weliswaar. Over het nieuwe plaatje van de broertjes Clouseau: Leve Belgiƫ!
Door Astrid Wittebolle op 2 sep 2009
Tekst
Politiek & samenleving
Grenskijker

Hoe zit het met uw kennis van het propagandistische lied? Verre van toevallig, deze vraag. In de federale staat België woedt momenteel een heuse storm. In een glas water, weliswaar. Over het nieuwe plaatje van de broertjes Clouseau: Leve België!

 

Hoe de miserie begon? Zoals gewoonlijk. Met de vraag naar een mening. In casu deze van Vlaamse vice-minister-president Bourgeois, partijlid van de Nieuw-Vlaamse Alliantie. Voorspelbaar als een Turk met een snor, vindt deze het melige unitaire gezwets van de zingende barden verwerpelijk. Propaganda van de laagste soort. Karamellenverzen van zulk allooi dat zelfs hij ze niet zou durven neerpennen. En dat dat zijn persoonlijke aanvoelen is. En dat we ons in een democratie vrij mogen uiten. En. En. En? Vooral bijzonder grappig komende van de man die de openbare omroep VRT een quotum ‘Vlaamsche’ muziek oplegde. Ach. Zalig zijn de vervlogen tijden! Toen Nederlanders ongestraft over ‘België’ mochten zingen. Misschien herinnert u zich het lied van de hand van de heren van ‘Het Goede Doel’ nog. De zin ‘Is er leven op Pluto?’ is ons voornamelijk bijgebleven. Een ijskoude plek schijnt het te zijn, Pluto. Een plek waar amper zonlicht geraakt, laat staan een streepje muziek. Misschien kunnen daar wat vlaggen worden gepland. Hier hebben we wel wat beters te doen.

Vertel het verder: