Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Een Zomerse Elfstedentocht: Week 9: Utrecht

Ingmar Heytze, dichter, schrijft over zijn stad: "Utrecht. De grootste kleine stad van Nederland. Of de kleinste grote stad, net wat je wilt. Een raadselachtig bolwerk vol geheime tuinen, kronkelende stegen, donkere kelders en wonderlijk in elkaar gegroeide gebouwen. Een stad met een betonnen kunsthart vol etalages. Een eeuwig rif van staal en steen. Een dierbaar doolhof. Een gesticht. Een dassenburcht. Een pleisterplaats…"
Door deBuren op 25 jun 2009
Tekst

Heeft u nog geen vakantieplan? Wij raden u aan om deze zomer een elfstedentocht te ondernemen in Nederland. Blink in plaats van de schaatsen, uw fiets op en ontdek prachtige plekken in Nederland met de wind in de rug en de zon op uw kruin.

Ingmar Heytze, dichter, schrijft over zijn stad:


"Utrecht. De grootste kleine stad van Nederland. Of de kleinste grote stad, net wat je wilt. Een raadselachtig bolwerk vol geheime tuinen, kronkelende stegen, donkere kelders en wonderlijk in elkaar gegroeide gebouwen. Een stad met een betonnen kunsthart vol etalages. Een eeuwig rif van staal en steen. Een dierbaar doolhof. Een gesticht. Een dassenburcht. Een pleisterplaats…
Utrecht is een perkament dat zegt dat we bestaan, een toverstad waar baksteen groeit tot kathedralen, een eindeloze gang vol deuren die niet open willen gaan – een woud van kaarsen op een plein. Een kiekje van de kosmos met de nacht als sluitertijd. Gondels op de grachten. Borstplaatbruggen boven rondvaartboten van amandelspijs.
Utrecht is een binnenstad vol buitenbeentjes in korset en leer en kant. Utrecht is een bonte stoet van paladijnen, kloosterlingen, Rubensvrouwen en Romeinen tussen werven, water, steen en carillons.
Utrecht is gelieven zonder jas onder de koplamp van de maan, meisjes met rozen en dolfijnen in hun ondergoed, hospita's in statige, koloniale lanen – Utrecht is een grijze dame met een opgebroken hart. Utrecht is een lelie die wil bloeien in de nacht."

Ingmar Heytze, eerste alinea uit de inleiding van Utrecht voor beginners, 127 gedichten over de Domstad, Uitgeverij Podium 2009


Ontdek de tips van deBuren voor Utrecht!

Word deskundige!

Vertel het verder: