Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Deelnemers De Verwonderkamer gaan aan de slag met Friese mythen

Explore the North en deBuren selecteerden vier Vlaamse en Nederlandse makers die in september in Leeuwarden gaan resideren: Sannemaj Betten, Marieke Ornelis, Johannes Lievens en Mees van Rijswijk. Ze zullen er in duo’s werken aan nieuwe teksten en presenteren die op het Explore the North-festival in oktober.
op 30 aug 2022
Nieuws
Cultuurbeleid
Literatuur & taal
De Verwonderkamer

Het thema van Explore the North is dit jaar de patafysica, een parodie op de moderne wetenschap. De uitdaging aan de Vlaams-Nederlandse duo’s hangt hiermee samen. Zij buigen zich over de Oera Linda, een soort verzonnen bijbel, waarin beschreven wordt hoe de West-Europese samenleving is ontstaan uit een Friese, matriarchale samenleving. De deelnemers zullen hun eigen mythen schrijven, zodat een hedendaags fenomeen in een geheel nieuw licht wordt gezien.  
 
De resultaten van hun werk zullen te zien zijn op het Explore the North-festival, dat dit jaar plaatsvindt van 14 tot 16 oktober in Leeuwarden. 
 

 

Over de auteurs  
 

De Friese makers 
 
Sannemaj Betten is dichter, docent en theatermaker. Ze zoekt in haar werk de dingen op die je liever met rust zou willen laten. Die laat ze vervolgens zien zoals ze zijn: rauw, puur en bitter (een beetje zoals chocolade soms smaakt). 
 
Mees van Rijswijk is schrijver, muzikant en zacht-activist. In hun teksten kiest hij zijn woorden zorgvuldig: alles wat meer dan vijf lettergrepen telt valt al af. Hij gelooft dat spreken zilver is en fluisteren goud. Met vriendelijke woorden kan hij maatschappelijke thema's op een subtiele, toegankelijke manier aansnijden. Met een korreltje zout voor onderweg neemt Mees je graag mee in hun wereld. 
 
 
De Vlaamse makers 
 
Marieke Ornelis is schrijver, theatermaker en volgt de regieopleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Ze vraagt zich af wat waarheid is in een wereld waar wij onze realiteit construeren aan de hand van onze verhalen. Ze leest ondertussen dagelijks haar horoscoop-app en koestert een mateloze fascinatie voor deep-fakes en tabloids. Marieke bewandelt de grenzen tussen poëzie, theater en film, brengt teksten op podia, en haar gedicht ‘Kamers’ werd geprojecteerd op de gevel van Het Paleis in Antwerpen.  
 
Johannes Lievens is toneelspeler en kunstenaar. Hij behaalde in 2021 een Master Woordkunst met een honderd-dagen-lang klimaatprotest en een monoloog over De Baron in de bomen van Italo Calvino. Wijzen naar de wereld is het centrale thema in zijn werk. Je vindt veel meer op johanneslievens.be
 


Over Explore the North

 

Explore the North is een stadsfestival uit Leeuwarden voor muziek, literatuur, theater en meer én productiehuis voor makers uit Noord-Nederland. Hun producties hebben taal, literatuur en meertaligheid als rode draad en zijn het hele jaar door te zien op verschillende plekken in Nederland en Vlaanderen. 


Foto's: Sannemaj Betten © heleen haijtema | Marieke Ornelis © Sanne De Wilde | Johannes Lievens © Jurgen Delnaet

Organisatie: deBuren en Explore the North
Vertel het verder: