Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Heet van de naald: de selectie van Vers van het Mes 2022

In het voorjaar van 2022 lanceerden deBuren en Perdu een oproep voor niet gedebuteerde dichters. De jury selecteerde uit 160 inzendingen Yousra Benfquih, Flor Declercq, Renske Marike van Dijk en Femke Zwiep.
op 23 jun 2022
Literatuur & taal
Vers van het Mes
Foto Yousra Benfquih © Wouter Le Duc

Nadat de vorige (veertigste!) editie van Vers van het Mes eind oktober 2021 na enkele coronaverschuivingen eindelijk kon doorgaan, stonden er veel dichters klaar om zich kandidaat te stellen voor een volgende editie. deBuren en Perdu samen ontvingen liefst 160 inzendingen. In twee rondes selecteerde de Vlaams-Nederlandse jury Yousra Benfquih, Flor Declercq en Femke Zwiep. Renske Marike van Dijk werd al in 2019 geselecteerd, maar kreeg in het najaar van 2021 een zoontje en treedt in deze editie aan.

 

De geselecteerde dichters schrijven een ‘kleine poëtica’ waarin ze zich uitspreken over hun werk, het poëzielandschap en hoe ze zichzelf daarin zien. In drie eigenzinnige poëzieprogramma’s zullen ze deze poëtica met het publiek delen en dragen ze ook voor uit eigen werk. Wees erbij in Antwerpen, Brussel of Amsterdam!

 

28/10 | 20.00: Vers van het Mes in Perdu (Amsterdam)

4/11 | 20.00: Vers van het Mes in de Nwe Tijd (Antwerpen)

5/11 | 12.00: Vers van het Mes bij deBuren (Brussel)

© Dandelion Eghosa

Femke Zwiep

Femke Zwiep (1999) maakt beeldend werk, muziek, verhalen en poëzie. In 2021 studeerde ze af aan Creative Writing ArtEZ met de dichtbundel Elke dag is lang en prachtig. Werk van haar verscheen o.a. bij DW B en Pilot Press, en ze droeg voor op de Nijmeegse gedichtennacht, het Wintertuinfestival en Lowlands. 

Flor Declercq

Flor Declercq studeerde klassieke filologie. Hij is een Brusselse dichter en theaterauteur. Zijn gedichten verschenen in Het Liegend Konijn, Poëziekrant, Deus Ex Machina, De Revisor en De Gids. Onder meer Jos Verbist & barokensemble Il Fondamento, Wim De Wulf, Theater Antigone en Walpurgis brachten zijn theaterteksten op de planken.

© Wouter Le Duc

Yousra Benfquih

Yousra Benfquih is schrijver, dichter, onderzoeker en spoken word artiest. Sinds ze in 2017 de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord won, is ze een vaste waarde op de Vlaamse podia. Haar werk lees je o.a. in Kluger Hans, De Poëziekrant, DW B, De Revisor en Notulen van het Onzichtbare. In 2019 werd ze genomineerd voor de Joost Zwagerman essayprijs en in 2021 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab. Yousra behoort tot de vaste auteurspoule van Rekto:verso en geeft les aan de opleiding Woord-Drama van de Kunsthumaniora.

Renske Marike van Dijk

Renske Marike van Dijk (1995) - schrijft poëzie, muziek en toneelstukken Ze studeerde in 2020 af als toneel- en filmschrijver aan de HKU. Ze schrijft poëzie voor literaire tijdschriften (o.a. Hollands Maandblad), toneelstukken voor theatergroepen en ze geeft les. Dit jaar zette ze een kind op de wereld en over de rite of passage die dat is en kan zijn maakt ze op dit moment een performance. Ook werkt ze aan een dichtbundel, daarvoor resideerde ze in mei een maand bij Schrijvers in Sluis. Eind dit jaar resideert ze in Lichtenvoorde mét kind, om te onderzoeken hoe ze haar kunstpraktijk wil voortzetten mét de aanwezigheid van haar kind.


Vers van het Mes is een co-programma van deBuren en Perdu, dit jaar mede mogelijk gemaakt door steun van Stichting Justine Borkes en Bond Zonder Naam.

Partners
Vertel het verder: