Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

'Schrijf, rust, lees, herhaal!' Tips van de Speech Battle jury 2022

Een speechcoach, de ex-speechschrijver van Kris Peeters en een boswachter. Inspiratie én tips van de jury 2022!
Door deBuren op 29 mrt 2022
Nieuws
Politiek & samenleving
Literatuur & taal
Speech Battle
vlnr: Afke Vermeer, Renée Broekmeulen, Kristof Geutjens (Foto Renée © Rob Dullemen)

Renée Broekmeulen is jurylid sinds de allereerste editie van de Speech Battle in 2014 en vervult deze keer opnieuw de rol van voorzitter. Ook Kristof Geutjens is een oude bekende. Nieuw in de jury is Afke Vermeer. Het is al enkele jaren traditie een voormalige winnaar van Speech Battle als jurylid uit te nodigen. Vorig jaar kreeg Dick Boersema, winnaar Speech Battle '17, die eer. Afke schreef Speech Battle 2015 op haar naam. De jury kijkt ernaar uit de inzendingen te beoordelen.

'Structureer, bouw op, gebruik feiten en onderbouw argumenten, maar bovenal: vertel een verhaal. En dan liefst een verhaal dat de toehoorder in het hart zal raken.'

Afke Vermeer

'Write, rest, read, repeat. Tijdens het schrijfproces moet je de tekst eens een halve of hele dag opzij leggen. Daarna neem je het terug op met een frisse blik en een rode pen. Het verhaal en de cadans primeren, je moet dus niet enkel kunnen schrijven maar ook durven schrappen.'

Kristof Geutjens

'Past bij het publiek, past bij de spreker, heeft een duidelijke boodschap, is in spreektaal in plaats van in schrijftaal, is concreet in plaats van abstract, heeft een hoorbare structuur en heeft stijl en aantrekkingskracht.'

De zeven kenmerken van een overtuigende speech volgens Renée Broekmeulen

Meedoen aan Speech Battle is nog mogelijk! De deadline is maandag 11 april. Voor de opdracht verplaatsen we ons naar het Brussel van 2047, waar de dan 44-jarige Greta Thunberg een toespraak houdt…  Lees hier alles over opdracht en de voorwaarden.


De winnaar van Speech Battle wordt zoals altijd door het publiek gekozen. De finale vindt plaats op 19 mei bij deBuren in Brussel.

 

Meer over de juryleden

© Rob Dullemen

Renée Broekmeulen

Renée Broekmeulen is zelfstandig speechschrijver en trainer. Ze schrijft al vijfentwintig jaar speeches voor politici, bestuurders en ondernemers. Daarnaast traint en coacht ze al ruim twintig jaar veel van de speechschrijvers die voor de Nederlandse (rijks)overheid en in het bedrijfsleven werken, sinds 2020 via de door haar opgerichte Speechschrijversvakschool. Haar boek De speechschrijver verschijnt in mei 2022 bij Uitgeverij Boom en wordt tijdens de finale van Speech Battle gepresenteerd.

Kristof Geutjens

Kristof Geutjens werkte van 2011 tot 2014 als speechschrijver en communicatieadviseur voor Vlaams minister-president Kris Peeters. Toen Peeters in oktober 2014 federaal vicepremier werd bleef Geutjens aan als zijn speechschrijver en twee jaar later werd hij aangesteld als hoofd communicatie. Sinds 2018 werkt Geutjens bij Anheuser-Busch Inbev, anno 2022 als ESG Manager Europe.

Afke Vermeer

Afke Vermeer was onder meer speechschrijver op het Nederlandse ministerie van Financiën en voor het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam. Ze won Speech Battle in 2015. In april 2021 maakte Afke een nogal rigoureuze carrièredraai: sindsdien werkt ze als boswachter bij Natuurmonumenten. Daarnaast studeert ze toegepaste ecologie aan de University of applied sciences Van Hall - Larenstein in Velp.


De wedstrijd wordt mee aangekondigd op Azertyfactor (Creatief Schrijven)Schrijven Online en Schrijverspunt.

Vertel het verder: