Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Oproep Speech Battle X | Het is 2047: schrijf een speech voor Greta Thunberg!

De tiende editie van Speech Battle staat in het teken van klimaatverandering. Het is 19 mei 2047, Greta Thunberg (44 jaar) geeft in Brussel een toespraak tijdens een grote internationale jongerenconferentie. 75 jaar geleden kwam het alarmerende rapport ‘Grenzen aan de Groei’ uit. Hoe staan we er nu voor? Schrijf de speech.
Door deBuren op 1 feb 2022
Oproep
Politiek & samenleving
Speech Battle

Heb je een scherpe pen én overtuigingskracht? Geloof je dat woorden de loop van de geschiedenis kunnen veranderen? Heb je er wel eens aan gedacht om speechschrijver te worden? Test jezelf, doe mee aan de tiende editie van Speech Battle en schrijf een gloedvol betoog voor Greta Thunberg! Deadline: maandag 11 april, vóór 12:00.

Speech Battle is de jaarlijkse wedstrijd speechschrijven georganiseerd door deBuren. Een deskundige jury selecteert drie finalisten uit de inzendingen van 2022. De finalisten krijgen de kans om hun speech te perfectioneren na een masterclass (zaterdag 23 april) van gerenommeerd speechschrijver en juryvoorzitter Renée Broekmeulen. De finale van Speech Battle vindt plaats op donderdag 19 mei bij deBuren in hartje Brussel. Zoals altijd kiest het publiek de uiteindelijke winnaar.

 

 

Grenzen aan de groei

 

In maart 2022 is het exact vijftig jaar geleden dat de Club van Rome het rapport Grenzen aan de groei publiceerde. Daarin waarschuwde een team van wetenschappers voor catastrofale milieuvervuiling, uitputting van grondstoffen en hongersnood bij gelijkblijvende bevolkingsgroei – tenzij we onze manier van leven drastisch zouden aanpassen. Hoewel het rapport insloeg als een bom kunnen we nu constateren dat de mensheid deze waarschuwing grotendeels in de wind heeft geslagen. Is de wereld over 25 jaar wél veranderd? Die vraag staat centraal in de opdracht voor de nieuwe Speech Battle!

 

 

De opdracht

Het is 19 mei 2047, Greta Thunberg (44 jaar) geeft in Brussel een toespraak tijdens een grote internationale jongerenconferentie. 75 jaar geleden kwam het alarmerende rapport Grenzen aan de Groei uit. Hoe staan we er nu voor? Schrijf de speech.

Spelregels

 • De tekst, geschreven in het Nederlands, moet voorgelezen ongeveer 9 à 10 minuten duren (ca. 1000 woorden). 
 • Stuur je tekst uiterlijk op 11 april (voor 12:00) naar xander@deburen.eu als een Word-bestand. 
 • We vragen kandidaten om de volgende data vrij te houden in de agenda: 
  • Zaterdag 23 april (namiddag) – masterclass speechschrijven voor de drie finalisten. 
  • Donderdagavond 19 mei 2022: Finale Speech Battle X. 
 • De winnaar krijgt € 350. 
 • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. 

 

 

Finale Speech Battle | Publiek kiest de winnaar


Een actrice (naam nog bekend te maken) kruipt in de huid van Greta Thunberg en leest de teksten van de finalisten voor. Vervolgens kiest het publiek de winnaar van Speech Battle. Maar de avond is veel meer dan dat! Zo organiseren we een paneldiscussie en de jury geeft feedback op de speeches van de finalisten. 

 


Masterclass voor finalisten
 

Voorafgaand aan Speech Battle krijgen de finalisten een masterclass van speechschrijver en docent speechschrijven Renée Broekmeulen. Vervolgens krijgen de kandidaten nog enkele dagen om hun speech bij te schaven voordat de teksten naar de acteur worden gestuurd die de toespraken tijdens de finale zal voordragen.

 

 

Tips voor het schrijven van een goede speech

 

Volgens Renée Broekmeulen zijn dit de zeven kenmerken van een overtuigende speech:

 

 • Past bij het publiek,

 • past bij de spreker,

 • heeft een duidelijke boodschap,

 • is in spreektaal in plaats van in schrijftaal,

 • is concreet in plaats van abstract,

 • heeft een hoorbare structuur en

 • heeft stijl en aantrekkingskracht.

 

 

 


De wedstrijd wordt mee aangekondigd op Azertyfactor (Creatief Schrijven)Schrijven Online en Schrijverspunt.

Vertel het verder: