Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Marijn Sikken wint met 'Een deur dichtlaten' Het Rode Oor 2021

Op zondag 10 oktober 2021 koos het publiek uit acht finalisten Een deur dichtlaten van de Nederlandse Marijn Sikken uit tot het beste erotische verhaal. De stemming vond plaats tijdens een simultane finale vanuit Amsterdam en Antwerpen.
op 11 okt 2021
Nieuws
Literatuur & taal
Het Rode Oor
© Nick Chesnaye

Op zondag 10 oktober 2021 koos het publiek uit acht finalisten Een deur dichtlaten van de Nederlandse Marijn Sikken uit tot het beste erotische verhaal. De stemming vond plaats tijdens een simultane finale vanuit Amsterdam en Antwerpen. Jurylid Tobi Lakmaker lauwert in het juryrapport de zorgvuldigheid, de slimme verteller, de kleine constateringen die nog lang in je hoofd blijven spoken en de subtiele humor.

 

De winnaar mag Het Rode Oor in ontvangst nemen en een geldprijs ter waarde van 350 euro. De verhalen van de acht finalisten worden binnenkort gepubliceerd op de website van deBuren en krijgen een podcastversie. 

© Nick Chesnaye

Marijn Sikken

Marijn Sikken debuteerde in 2017 met de roman Probeer om te keren (Cossee). zij publiceerde in diverse literaire tijdschriften, schreef columns voor Literair Nederland en zat in de redactie van De Optimist. Ze werkt aan een tweede roman.


De juryprijs gaat naar Liefde voor de natuur van Monica Boschman

 

Naast de publieksprijs reiken we dit jaar voor het eerst ook Het Rode Oortje uit: een eervolle vermelding van de jury.  Die gaat naar Liefde voor de natuur van Monica Boschman. 'Het is een literair verhaal dat de lezer schaamteloos laat delen in de lust en geilheid van de personages. Geestig is het ook: een uitgeblust bejaard echtpaar wordt seksueel tot leven gewekt door baltsende knobbelzwanen.' Aldus het juryrapport.   

 

 

De jury 

 

  • Eva Berghmans (journalist bij De Standaard en finalist van Het Rode Oor 2020)
  • Elsbeth Etty (literair criticus, columnist en voormalig bijzonder hoogleraar literaire kritiek)
  • Hind Fraihi (onderzoeksjournalist)
  • Abdelkader Benali (auteur)
  • Tobi Lakmaker (auteur)
  • Debbie Marbus  (oprichter Het Rode Oor)
  • Mariëlle de Goede (psycholoog, auteur en onderzoeker bij Stichting Nieuwe Helden)
© Armand Lamee

Monica Boschman   

Soms kruipt stilte naar buiten/een schutblad biedt bescherming. Monica Boschman werkt als dichter, journalist en schrijfdocent. Haar poëzie is te lezen in de bundels Zeerslag (2018) en Nieuwe wegen voor Mariken (2019). Je komt haar gedichten ook tegen op een ontbijtbord van PLINT, op de muur van een bibliotheektuin en in het tijdschrift DICHTER. Op dit moment werkt Monica aan een nieuwe poëziebundel en legt ze de laatste hand aan haar debuutroman Zolderdagen. Korte verhalen schrijft ze vooral om haar geest en pen scherp te houden. Of eerlijker: om iets van de gekte van zichzelf en de wereld in woorden te vangen.  Meer over haar werk lees je op haar website.  

Over Het Rode Oor 

 

De manier waarop erotiek in onze tijd verbeeld wordt, laat meestal niks meer aan de verbeelding over.  Perfecte lijven, die perfecte seks hebben op perfecte locaties. deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde willen op een andere manier prikkelen en gingen daarom al voor de vijfde keer op zoek naar de beste erotische verhalen. 

 

Uit liefst 205 inzendingen selecteerde de jury acht teksten voor de finale van Het Rode Oor 2021. Van mislukte relatietherapie tot de betere natuurdocumentaire: acht uiteenlopende verhalen, met slechts één onderwerp: erotiek. Tijdens een gelijktijdige  finale in De Nieuwe Liefde in Amsterdam en het Zuiderpershuis in Antwerpen werden deze erotische verhalen integraal voorgelezen, waarna het publiek de winnaar koos.

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde. Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden.
Vertel het verder: