Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De bubbel | Sumai Yahya

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs lieten zich inspireren door 19e eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum, met oog voor ongezien werk. Met Sumai Yahya kijken we naar een Etruskische vaas van Manufacture Impériale de Sèvres uit 1858. ‘De hele geschiedenis, bestaande uit trillende handen en heel veel seks, heeft geleid tot het maken van deze vaas.’
Door Sumai Yahya op 7 okt 2021
Tekst
Podcast
Politiek & samenleving
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs
Collectie Rijksmuseum, Amsterdam | Etruskische vaas, Manufacture Impériale de Sèvres, 1858

De bubbel


Sumai Yahya © Sanne De Wilde

Sumai Yahya

Sumai Yahya (2000) schrijft gedichten en kortverhalen, maakt films en doet aan fotografie. Hij won de Jonge Campert-prijs voor beste dichter op het Winternachten Festival 2018. Hij is geïnteresseerd in existentiële onderwerpen, gevoelens van eenzaamheid en hoe we ons vreemden voelen. Sumai studeerde aan de internationale school UWC Maastricht, waar hij medeorganisator was van het kunstfestival Amplify en studeert nu Audiovisueel ontwerp aan de Willem de Kooning Academie.  

Meer over Oude werken, jonge schrijvers

 

deBuren gaat sinds 2012 iedere zomer met een groep aanstormend schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs. Twee weken verblijven ze daar om over de grenzen heen elkaars werk en ideëen te leren kennen en aan nieuw materiaal te werken. De lichting van 2021 brengen werken uit zalen van de 19e eeuw van het Rijksmuseum op literaire wijze tot spreken in hun eigen artistieke taal. Onze vraag aan hen was even simpel als uitdagend: schrijf een nieuwe tekst over een oud werk, vanuit één kernvraag: wat zie je als je met oog voor onzichtbaar werk naar deze objecten kijkt?

Vertel het verder: