Oude werken, jonge schrijvers 2021

De bubbel

door Sumai Yahya

Datum 7 oktober 2021
Door
Sumai Yahya

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs lieten zich inspireren door 19e eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum, met oog voor ongezien werk. Met Sumai Yahya kijken we naar een Etruskische vaas van Manufacture Impériale de Sèvres uit 1858. ‘De hele geschiedenis, bestaande uit trillende handen en heel veel seks, heeft geleid tot het maken van deze vaas.’

Collectie Rijksmuseum, Amsterdam | Etruskische vaas, Manufacture Impériale de Sèvres, 1858

De bubbel

Sumai Yahya © Sanne De Wilde

Sumai Yahya (2000) schrijft gedichten en kortverhalen, maakt films en doet aan fotografie. Hij won de Jonge Campert-prijs voor beste dichter op het Winternachten Festival 2018. Hij is geïnteresseerd in existentiële onderwerpen, gevoelens van eenzaamheid en hoe we ons vreemden voelen. Sumai studeerde aan de internationale school UWC Maastricht, waar hij medeorganisator was van het kunstfestival Amplify en studeert nu Audiovisueel ontwerp aan de Willem de Kooning Academie.  

Alles bekijken

De teksten zijn gepubliceerd op de websites van de Maand van de Geschiedenis en de lage landen, en verschenen in het Frans op les plats pays (vertalers Jean-Philippe Riby en Hans Hoebeke) en in het Engels op the low countries (vertaler Laura Vroomen).

Meer over deze reeks

In de reeks 'Oude werken, jonge schrijvers' laten achttien Vlaamse en Nederlandse auteurs zich sinds 2018 inspireren door eeuwenoude artefacten uit het Amsterdamse Rijksmuseum.

Alles bekijken