Oude werken, jonge schrijvers 2021

Ik had hem dit willen zeggen

door Kenneth Berth

Datum 7 oktober 2021

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs lieten zich inspireren door 19e-eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum, met oog voor ongezien werk. Kenneth Berth maakte een audioverhaal bij het schilderij 'De muziekles' door Louis Moritz uit 1808. ‘Ik waarschuw je: kijk alsjeblieft nu meteen naar je iphone.’

Collectie Rijksmuseum, Amsterdam | De muziekles door Louis Moritz

Ik had hem dit willen zeggen. 

Ik ben Japanse Noodles en Italiaans kuisproduct. Ik ben een bedrukte koffiemok. De print op een paraplu. Ik waarschuw je: kijk alsjeblieft nu meteen naar je iphone.

Ik wou dat hij het wist.

Ik ben van iedereen. Ik ben geliefd. Ik heb het gemaakt. Ik ben geworden zoals hij het wilde. Ik ben trots op mezelf. En ik geef me niet zomaar prijs, ik heb stijl, ik ben niet preuts maar gewoon niet toegankelijk. Hard to get. Een oninneembaar fort. Ik wind iedereen rond mijn vinger, jaren proberen ze, maar uiteindelijk lukt het nog altijd niet.

Ik had er samen met hem over kunnen lachen.

Is het misschien de druk? Ik zie het bij iedereen, die onuitputtelijke druk. Ook bij hem. Vooral bij hem. Ik heb hem kapot zien gaan. Alcohol, de brandstof van elke artiest, het romantische ideaal, maar zeer romantisch was het niet. Het is allemaal mijn schuld. Ik heb het nooit gewild, maar ik doe het iedereen aan die ik ontmoet. Bij elke noot was hij aan het aftakelen. Hij zwelde en zwelde aan en toen was het genoeg. Zijn lichaam maakte de autonome beslissing om ermee te stoppen. Ik ben voor eeuwig, voor eeuwig doorgegaan.

Ik wou dat hij mij kon horen.

Ik zou zachtjes fluisteren, lieve woordjes, je bent fantastisch en dan opeens, haal ik uit. haha verrassing.

Maar dat zal nooit gebeuren. Ik ben er voor iedereen, werk hard en ik zal mijn ondoorgrondelijke wegen doorgrondelijke maken. Maar voor hem was ik alleen maar een hersenspinsel. Een schim. Een abstractie. Een fysieke trilling. En ik wil meer zijn, de rest is niet goed genoeg.

© Studio Brussel

Kenneth Berth (1996) is een radio- en documentairemaker. Hij maakte podcasts over vaststaan in de file voor BBC Radio 3, over uit je raam kijken voor NPO Radio 1 en VPRO en over zingen voor Studio Brussel. Voor Radio 1, MNM en Klara maakte hij ook documentaires. Daarnaast presenteert hij op Studio Brussel en werkte mee aan projecten van Het Nieuwstedelijk in Leuven, de Schouwburg van Kortrijk, het Concertgebouw van Brugge en de Brakke Grond in Amsterdam. Op dit moment volgt hij de ‘Master in Theatre’ aan de Toneelacademie van Maastricht waarin hij de wisselwerking tussen radio, tekst en theater onderzoekt.   Podcast BBC Radio 3Podcast NPO Radio 1 en Podcast Studio Brussel.

Alles bekijken

De teksten zijn gepubliceerd op de websites van de Maand van de Geschiedenis en de lage landen, en verschenen in het Frans op les plats pays (vertalers Jean-Philippe Riby en Hans Hoebeke) en in het Engels op the low countries (vertaler Laura Vroomen).

Meer over deze reeks

In de reeks 'Oude werken, jonge schrijvers' laten achttien Vlaamse en Nederlandse auteurs zich sinds 2018 inspireren door eeuwenoude artefacten uit het Amsterdamse Rijksmuseum.

Alles bekijken