Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Escapisme | Neverending Stories #5

Neverending Stories is een boekenpraatprogramma over verhalen die ons en ons wereldbeeld hebben gevormd.
Door Rachida Lamrabet op 9 jul 2021
Podcast
Tekst
Politiek & samenleving
Literatuur & taal
Neverending Stories

In deze podcastaflevering spreekt gastvrouw Rachida Lamrabet met beeldend kunstenares en illustratrice Fatinha Ramos en journaliste en schrijfster Nathalie Le Blanc over escapisme: de kunst van het ontsnappen aan het hier en nu.

Samen met haar gasten schudt Rachida de mantel van het nu af om te verdwijnen in de verbeelding en te ontsnappen aan de wereld van het praktische nut. Een gesprek over de verschillende connotaties van escapisme en het gegeven dat het ontsnappen aan de werkelijkheid niet alleen een vlucht, maar ook een verrijking kan zijn.

Neverending Stories
 

Neverending Stories is een boekentalkshow en podcastreeks van uitgeverij ROSE stories. In het najaar van 2019 ging de vijfdelige Nederlandse reeks van start. Voor de ontwikkeling van de vijfdelige Vlaamse podcastreeks schuift deBuren aan als partner. In de Vlaamse reeks gaat Rachida Lamrabet met verschillende gasten in gesprek over verhalen die ons en ons wereldbeeld vormen.

 

Een initiatief van uitgeverij ROSE stories.

© Robbie Depuydt

Fatinha Ramos

Fatinha Ramos is een Belgisch beeldend kunstenares en illustratrice. Ze werd geboren in Portugal maar werkt al decennia lang in Antwerpen. In 2013 besloot ze haar leven om te gooien en zich volledig te wijden aan haar kunst. Een beslissing die ervoor zorgde dat ze voortaan met een glimlach op haar lippen wakker wordt. Ondertussen heeft Fatinha een indrukwekkend palmares opgebouwd. Ze illustreert boeken, exposeert en ze illustreert ook voor onder meer Google, The New York Times en The Washington Post. Ze won tot twee keer toe de prestigieuze Global Illustration Award.

Nathalie Le Blanc

Journaliste en schrijfster Nathalie Le Blanc werkt als redactrice en coördinator Human Interest op de redactie van Knack Weekend. Ze werkte 16 jaar als freelancer voor bladen als Libelle en Feeling, en voor weekendbijlages van kranten als De Morgen en De Standaard. Daarnaast schreef ze ook een vijftal boeken als ghostwriter. In mei 2017 verscheen haar eerste fictieboek, Weg van Jou, in 2018 volgde Liefde van Je Leven, allebei onder het pseudoniem N.I.Monteny. In mei 2021 verscheen onder haar eigen naam haar derde roman Op zoek naar Ida.  

© Koen Broos

Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet is auteur, theaterschrijfster en juriste. Haar werk is sterk geïnspireerd door de thema's migratie en identiteit. In 2006 won ze de Kif Kif-literatuurprijs Kleur de kunst! met het verhaal Mercedes 207.

 

In 2007 debuteerde ze met Vrouwland, een verhaal over jonge mensen die dromen over een beter leven, waarmee ze in 2008 de Debuutprijs won. Voor haar kortverhalenbundel Een kind van God, die een jaar later verscheen, ontving ze de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2008. Haar tweede roman De man die niet begraven wilde worden verscheen in 2011. In 2017 publiceerde ze het essay Zwijg, allochtoon, een scherp politiek pamflet, geschreven naar aanleiding van haar ontslag bij UNIA.

 

In 2018 verscheen haar roman Vertel het iemand en in 2019 schreef ze de theatermonoloog Dihaya. Rachida is de vaste gastvrouw van de Vlaamse edities van Neverending Stories, het Nederlands-Vlaamse boekenpraatprogramma van ROSE stories in samenwerking met deBuren. 

Neverending Stories is een initiatief van ROSE stories en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam West, Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen en wordt gemaakt in samenwerking met deBuren en VondelCS.
Vertel het verder: