Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De 24u van Paul van Ostaijen in 10 fragmenten

Met de marathonuitzending 'De 24 uur van Paul van Ostaijen' trapten wij op 22 februari 2021 het Paul van Ostaijenjaar af. Uit die 24 uur selecteerden wij 10 fragmenten met onder anderen Geert Buelens, Shamisa Debroey, An Blommaert, Ilja Leonard Pfeijffer, ambassadeur Pieter Jan Kleiweg De Zwaan, René Franken en Annelies Verbeke.
Door deBuren op 7 aug 2021
Video
Literatuur & taal
Besmette Stad

1. De 24u van Paul van Ostaijen met Geert Buelens (deel 1) 

 

 

Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek in gesprek met Geert Buelens over het Paul van Ostaijenjaar in 1996, hun eerste ervaring met 'Bezette Stad', het vernieuwende van de bundel, de ontvangst en impact ervan, hoe Van Ostaijen ‘poëzie buiten het boek’ voorspelde en het idee van een gedicht als iets waarin je kan denken en kan zingen tegelijkertijd.

2. De 24u van Paul van Ostaijen met Shamisa Debroey

 

 

Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek in gesprek met Shamisa Debroey over haar bijdrage 'Ragtime Nightmare' aan Besmette Stad, de Black Live Matters-protesten, de liggende o in het gedicht Rouwstad, de gasmaskers van toen, de maskers van vandaag en andere inspiratiebronnen.

3.  De 24u van Paul van Ostaijen met An Blommaert

 

 

Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek in gesprek met An Blommaert over de 'agressieve' en 'coole' typografie van Bezette Stad, verveling tijdens de lockdown en hoe die ook in de bundel zit, en de betekenis van Ward Zwart zijn werk 'Onrust'.

4. De 24u van Paul van Ostaijen met Ilja Leonard Pfeijffer

 

 

Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek in gesprek met llja Leonard Pfeijffer over (poëzie) schrijven in opdracht, nihilisme, Paul van Ostaijen als grootste avant-gardist, de dood van God en zingeving.

5. De 24u van Paul van Ostaijen met Geert Buelens (deel 2) 

 

 

Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek in gesprek met Geert Buelens over het belang van het manuscript van Bezette stad, het spanningsveld tussen wat Paul van Ostaijen neerpende en hoe Jespers het uitvoerde, hun vriendschap, de toenmalige receptie, hopen en wensen voor de toekomst.

6. De 24u van Paul van Ostaijen met Pieter Jan Kleiweg de Zwaan

 

 

Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek in gesprek met Pieter Jan Kleiweg de Zwaan, Nederlands ambassadeur in België, over de Eerste Wereldoorlog en bottines, halve Nederlanders, 'De Acte van Verlatinghe' als emancipatiedocument, Paul van Ostaijen als war poet, (ontbreken van) de invloed van de Wereldoorlogen op Nederland en lands- en taalgrenzen.

7. De 24u van Paul van Ostaijen met René Franken

 

 

Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek in gesprek met René Franken van antiquariaat Demian over zijn tv-optreden bij ZDF in 1996, (de aankoop van) het manuscript van Bezette stad, de Singer naaimachine en Gerrit Borgers.

8. De 24u van Paul van Ostaijen met familie van Emmeke Clement en Paul Van Ostaijen

 

 

Matthijs de Ridder in gesprek met Anne en Martine Clement, nichten van Emmeke Clement, over hun groottante, haar man Peter Pringsheim, haar relatie met Paul van Ostaijen, de manuscripten van 'De moordenaars' en 'Winter'. Gevolgd door een gesprek met Michaël Goris, achterneef van Paul van Ostaijen, over zijn familieband, de herbegrafenis, familietrekken en overlevering.

 

9. De 24u van Paul van Ostaijen met docenten van het Jan Tinbergen College in Roosendaal

 

 

Willem Bongers-Dek in gesprek met docenten Irene Pelupassy en Bart Godschalk over de literair-kritische speurtocht van De Reactor, 'Opdracht aan Mijnheer Zoënzo' en 'Huis Stad Ik', werk van studenten en wensen voor Paul van Ostaijen.

10. De 24u van Paul van Ostaijen met Annelies Verbeke

 

 

Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek in gesprek met Annelies Verbeke over 'Opdracht aan Mevrouw Weetikveel' (met Sanneke van Hassel), vorm en geluid, experimenteren, razen rennen, besmetten en het 'Alpejagerslied'.

Vertel het verder: