'In een erotisch verhaal heb je personages nodig, eerder dan seksobjecten'

Datum 14 april 2021

Voor de schrijfwedstrijd Het Rode Oor gaan we ook dit jaar weer op zoek naar de beste erotische kortverhalen om naar te luisteren. De jury geeft je alvast een duwtje in de rug met enkele nuttige tips. Zoals dat je eerder personages nodig hebt dan seksobjecten, het speelse moet samengaan met het verhevene, en goede erotiek zichzelf niet al te serieus mag nemen.

In 2021 organiseerden we Het Rode Oor voor de vijfde keer samen met Stichting Nieuwe Helden en De  Nieuwe Liefde. De opdracht? Schrijf een prikkelend, literair, erotisch kortverhaal om naar te luisteren, met de focus op erotische fantasie. Een vakkundige jury selecteert de acht beste verhalen, die tijdens een simultaanfinale in Amsterdam en Antwerpen op zondag 10 oktober 2021 voorgedragen worden door de mooiste stemmen uit de Lage Landen. Het publiek kiest de uiteindelijke winnaar.

 

Eva Berghmans (journalist bij De Standaard en finalist van Het Rode Oor 2020), Elsbeth Etty (literair criticus, columnist en voormalig bijzonder hoogleraar literaire kritiek), Hind Fraihi (onderzoeksjournalist), Abdelkader Benali (auteur) en Tobi Lakmaker (auteur) wierpen hun kritische blik op de inzendingen. Benieuwd naar wat zij belangrijk vinden in een erotisch verhaal? Bekijk dan hieronder hun tips.

 

 

Tips van de jury uit 2021

 

 

Abdelkader Benali: 'Wees ongenaakbaar' 

 

'Een goed erotisch verhaal moet op sensitieve wijze grote verwachtingen oproepen, het moet onder je huid gaan zitten, kietelen, strelen, smeken om gelezen te worden. Beschouw je verhaal als een lichaam dat veroverd moet worden, waarvan je alles wilt ontdekken, waar je niet kan ophouden naar terug te keren. Doe me even de wereld vergeten, en zoek daarvoor de meest intieme stem die je hebt. Wees niet hard, wees niet koel, wees zacht, wees ongenaakbaar. Wees.' 

 

Tobi Lakmaker: 'Erotisch verhaal: the do’s en don’ts'

 

Een goed erotisch verhaal gaat niet eindeloos door over vrouwenlichamen, en hoe die langzaam in extase geraken. Dat weten we nu wel. Doe niet zoals alle auteurs het deden die je moest lezen op de middelbare school, en doe alles zoals Maggie Nelson het heeft gedaan. Maak de ‘ik-persoon’ nooit minder kwetsbaar dan de ander, en schrijf bij voorkeur over mislukte seks: gefaalde intimiteit is fijner om over te lezen.

    Eva Berghmans: 'Ken je personages'

 

'In een erotisch verhaal heb je personages nodig, eerder dan seksobjecten. Het gaat er niet om wat er tussen die lichamen gebeurt of wat er met die lichamen gebeurt, het gaat erom wat er zich in de geest afspeelt. Je hoeft het niet allemaal op te schrijven, maar zorg ervoor dat je je personages kent. Zorg ervoor dat een personage iemand is met eigenaardigheden, ervaringen, een geschiedenis en een leven.' (Eva Berghmans)

 

 

Hind Fraihi: 'Varieer' 

 

'Wissel af. Het verhevene naast het gortige, het speelse en het diepzinnige, de humor boven ernst. Goede erotiek neemt zichzelf niet serieus.' 

 

 

Elsbeth Etty: 'Gebruik je talent, goede smaak, intelligentie en humor'

 

‘Voor het schrijven van erotica zijn talent, goede smaak, intelligentie en humor net zo essentieel als voor alle andere literaire werken. Mijn ervaring bij het samenstellen van de bloemlezing Nederlandse erotische literatuur in 80 en enige verhalen is dat goede erotica per definitie goede literatuur is. Ook een eroticum kan het niet stellen zonder luisterrijke metaforiek, fantasie, meesterlijke dialoog en splijtend psychologisch inzicht – liefst een combinatie van dit alles.’ (Elsbeth Etty)

Alle juryleden van Het Rode Oor

2021

 

Eva Berghmans (journalist bij De Standaard en finalist van Het Rode Oor 2020) Elsbeth Etty (literair criticus, columnist en voormalig bijzonder hoogleraar literaire kritiek) Hind Fraihi (onderzoeksjournalist) Abdelkader Benali (auteur) Tobi Lakmaker (auteur)

 

 

2020

 

Corine Koole (journalist en auteur) Simon(e) van Saarloos (filosoof en auteur) Anaïs Van Ertvelde (historicus en auteur) Rashif El Kaoui (theatermaker en auteur) Y.M.P. (woordkunstenaar) Debbie Marbus (oprichter Het Rode Oor) Lucas De Man (theatermaker)

 

  2019

 

Katja Schuurman (acteur, presentator en auteur) Mia Timiaan (auteur en winnaar van het Rode Oor 2017) Daan Borrel (auteur en journalist) Anne Moraal (auteur en eindredacteur VPRO Nooit meer slapen) Melisa Can (Broadly) Lara Taveirne (auteur en regisseur)

 

 

2018

 

Mia Timiaan (auteur en winnaar van het Rode Oor 2017) Nina Polak (auteur en redacteur bij de De Correspondent) Sven Vitse (Vlaams auteur en docent Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht) Selma Franssen (redacteur bij Charlie Magazine)