Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Atelier Actua

Atelier Actua is een reeks die actueel debat met artistieke reflectie combineert. Prominente gasten uit Vlaanderen en Nederland gaan in gesprek over een actueel onderwerp en kunstenaars dragen bij vanuit hun perspectief. We bespreken het brede kader en zoomen ook in op de situatie in de stad waar het programma plaatsvindt.
Door deBuren op 13 apr 2021
Tekst
Politiek & samenleving
Atelier Actua

Atelier Actua #1 | Binnenkort ook winst voor de Belgische klimaatzaak?

 

Hoe verhoudt de klimaatzaak zich tot de democratie? Hoe groot is de kans op winst? En hoe verging het met de Nederlandse klimaatzaak, die definitief werd gewonnen in 2019 en wereldwijd navolging kreeg? 

Atelier Actua #2 | Zingeving tijdens opsluiting

 

Je zit vast en je wil perspectief. Tegenwoordig kunnen we er ons allemaal wel iets bij voorstellen, maar in het gevangeniswezen is zingeving tijdens opsluiting al langer een belangrijk vraagstuk. Is hierin een rol weggelegd voor kunst en literatuur?

Atelier Actua #3 | Vraagt het coronabeleid te veel van jongeren?

 

Het Vlaamse en Belgische beleid verschilt van het Nederlandse, maar zijn de gevolgen ook anders? Hadden jongeren in Vlaanderen wel inspraak of juist nog minder? Hoe zorgen we dat jongeren tijdens een volgende crisis wél gehoord worden?

Atelier Actua #4 | Jongeren en politie: een gewelddadig spanningsveld

 

Een wederzijds wantrouwen tussen jongeren en de politie vertaalt zich steeds vaker in gewelddadige confrontaties. Door de toenemende aanvaringen komt het vraagstuk rond etnische profilering en het gebruik van geweld opnieuw naar boven. In de vierde Atelier Actua vragen we ons af hoe we hier als maatschappij een structureel antwoord op kunnen bieden.

Atelier Actua #5 | De Vleesvrije Stad

 

Stel je voor: over tien jaar is heel Nederland gestopt met het eten van vlees en is het gedaan met de dierenindustrie. Met dit visioen voor ogen maakte een collectief van tekenaars en schrijvers een serie beeldverhalen met vele hoofdrolspelers. Naar aanleiding van hun graphic novel gaat Atelier Actua het debat aan over onze hedendaagse vleesconsumptie.

Vertel het verder: