Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Wilde Wijven #3 | The power of the pussy

Kan een lichaam nog steeds een machtsmiddel zijn? In de derde aflevering van Wilde Wijven duiken Heleen Debruyne en Sophie Vandamme de geschiedenis in op zoek naar antwoorden over de macht en onmacht van het vrouwelijk lichaam.
Door Heleen Debruyne & Sofie Vandamme op 24 mrt 2021
Podcast
Tekst
Politiek & samenleving
Wetenschap & geschiedenis
Wilde Wijven

#metoo is broodnodig en belangrijk. Maar wat doen alle #metoo-verhalen met hoe we naar het vrouwelijk lichaam kijken? Het vrouwenlijf, horen en lezen we, loopt het risico geslachtofferd te worden, aangerand en betast. Toch was het lichaam doorheen de geschiedenis ook een van de weinige machtsmiddelen die de vrouw in een mannenwereld ter beschikking had.

 

Volgens sociologe Catherine Hakim hebben vrouwen nog steeds meer erotisch kapitaal dan mannen, kunnen ze meer gedaan krijgen door er simpelweg goed uit te zien. Maar is dat werkelijke macht? Een lastige vraag, die we proberen te beantwoorden aan de hand van verhalen uit de geschiedenis, kunst en literatuur, met de hulp van Thomas van der Meer, Griet Vandermassen en Rachida Lamrabet, wijlen Audre Lorde en vele anderen.

Wilde Wijven is een coproductie van deBuren en KAAP. Met Heleen Debruyne en Sofie Vandamme.
Vertel het verder: