Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Spelbrekers: de podcastreeks

Jean Paul van Bendegem, Valerie Trouet, Kaouthar Darmoni en Michael Foley: deze gasten schoven in februari om beurten aan in Fiep van Bodegoms zoomstudio. Ze vroeg hen uit over spel in hun respectievelijke werkdomeinen - wiskunde, klimaat, gender en cultuur. Nu te beluisteren als podcast!
op 2 mrt 2021
Podcast
Tekst
Filosofie & religie
Spelbrekers
Kaouthar Darmoni © Jaap Beyleveld | Valerie Trouet © Geoff Notkin

#1 Jean Paul Van Bendegem over wiskunde en spel

 

Filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem bijt de spits af van de tweede reeks 'Spelbrekers', een reeks filosofische gesprekken over spel. Hij legt je het hemel-helspel voor, moderator Fiep van Bodegom vraagt hem uit. Spoiler alert: je zal het moeten opnemen tegen de oneindigheid.

 

Dichter en oud-schrijfresident Malika Soudani breekt het spel op met een antwoord op de spreker. Aan het einde van het programma brengen Arno Boey en Anne-Goaitske Breteler filosofie in de praktijk in de Verwonderkamer.

#2 Valerie Trouet over klimaat en spel

 

Klimaatwetenschapper en dendrochronoloog Valerie Trouet staat in de reeks 'Spelbrekers' stil bij het spelelement in haar wetenschappelijke praktijk. Aan de hand van jaarringen in bomen probeert ze een antwoord te vinden op klimaatvraagstukken. 'De creativiteit begint pas echt eens je alle puzzelstukjes verzameld hebt.'

 

Dichter en oud-schrijfresident Iduna Paalman voedt het debat met een antwoord op de spreker en Jens Meijen en Ellis Meeusen brengen een fragment uit het klimaatstuk dat ze schreven naar aanleiding van de bundel Zwemlessen voor later.

#3 Kaouthar Darmoni over gender en spel

 

Wat is de impact van gegenderd speelgoed en spel op de spelervaring van zowel kind als volwassene? Wat is de waarde van genderneutraal speelgoed en spel? En overstijgt samen spelen de genderervaring? Kaouthar Darmoni reflecteert samen met Fiep van Bodegom over gender en spel.

 

Oud-schrijfresidente en CELA-auteur Lisa Weeda voedt het debat met een antwoord op de spreker en Betül Sefika en Nicole Van den Berg brachten filosofie in de praktijk in de Verwonderkamer.

#4 Michael Foley on culture and play

 

De Noord-Ierse schrijver Michael Foley vervolledigt de tweede reeks van 'Spelbrekers', een reeks filosofische gesprekken over spel. Hij huldigt het proces van het spelen en vertelt je waarom tijd en rede soms overbodige luxes zijn. Unpopular opinion: Soms moet je spelen zonder te willen winnen.

 

Maxime Garcia Diaz reageert hierop met een artistiek antwoord, Marie Borremans and Raymond Muller breken het spel op en nemen je mee op avontuur.


Deze podcastreeks werd gemaakt door Rick Uilenbroek, stagiair podcasting bij deBuren. 

Vertel het verder: