Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Boem Paukeslag en Besmette Stad: twee publicaties

Tijdens De 24u van Paul van Ostaijen stellen we twee nieuwe publicaties voor: Besmette Stad en Boem Paukeslag! Twee boeken die ontstonden in het spoor van het multimediale artistieke project Besmette Stad.
op 19 feb 2021
Tekst
Literatuur & taal
Besmette Stad

Deze boeken geven het antwoord op twee pertinente vragen: wat staat er eigenlijk in die grensverleggende bundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen, en wat hebben we daar vandaag nog aan?

Boem Paukeslag

Honderd jaar geleden publiceerde Paul van Ostaijen zijn meesterwerk Bezette stad, de grensverleggende dichtbundel waarin hij zijn ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Antwerpen verwerkte. Bezette stad is een boek geboren uit een persoonlijke en maatschappelijke crisis. Maar van Ostaijen wilde ook laten zien waartoe de moderne poëzie in staat was. Hij wilde er alles in samenbrengen: de destructie van de oorlog, de wilde montage van de film, de compositie van een kubistisch stadsbeeld, de scherts van dada, de klankrijke meerduidigheid van de expressionistische poëzie – en dit allemaal in één grootse, meeslepende vertelling. 

 

In Boem Paukeslag vertelt Matthijs de Ridder hoe Van Ostaijen ertoe kwam zijn kapotte tijd te vangen in het grootste literaire experiment dat de internationale avant-garde zou voortbrengen. Tegelijkertijd neemt hij de lezer mee op strooptocht door de verlaten straten, de ruïnes en het kolkende nachtleven van het bezette Antwerpen. Met veel gevoel voor historisch detail destilleert hij zo het verhaal uit de fragmentarische dichtbundel Bezette stad.


 

Besmette Stad 

Besmette Stad is een bloemlezing die Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek samenstelden op basis van het multimediale project Besmette Stad, dat deBuren tijdens het begin van de coronacrisis opstartte en waaraan ondertussen al meer dan 100 Vlaamse en Nederlandse kunstenaars meewerkten. Ze gingen op zoek naar een hedendaags artistiek antwoord op van Ostaijens boek.

 

Met bijdragen van Ilja Leonard Pfeijffer, Annelies Verbeke, Sanneke van Hassel, Jeroen Olyslaegers, Lieke Marsman, Gaea Schoeters, Simon(e) van Saarloos, Wide Vercknocke, Aya Sabi, Benno Barnard, Ward Zwart, Pete Wu, Shamisa Debroey, Lisette Ma Neza, Erik Spinoy, Eleni Debo, Sassafras De Bruyn, Babs Gons, Maud Vanhauwaert, Asha Karami, Marlene van Niekerk, Alfred Schaffer, Hannah van Binsbergen, Ellen Deckwitz en vele, vele anderen.

@Koen Broos

Matthijs De Ridder

Matthijs De Ridder is schrijver en literatuurcriticus, steeds op zoek naar creatieve invalshoeken om het verhaal van onze tijd te vertellen. Sinds 2009 zet hij zich samen met het Paul van Ostaijengenootschap in voor de studie en de promotie van het werk van Paul van Ostaijen. Hij cureerde samen met Willem Bongers-Dek het multimediale project Besmette Stad, waarvoor hij ook leesateliers gaf bij elk gedicht uit Bezette Stad. Op dit moment werkt hij aan de biografie van Van Ostaijen die in het najaar van 2021 verschijnt.

© Marianne Hommersom

Willem Bongers-Dek 

Willem Bongers-Dek is directeur van Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Hij stond aan de basis van gezichtsbepalende projecten als de schrijfresidentie en citybooks, en adviseerde zowel het Nederlands Letterenfonds als Literatuur Vlaanderen, als lector en commissievoorzitter. Hij is voorzitter van het Overleg Literaire Organisatoren (OLO) en van theatergezelschap De Nwe Tijd. Samen met Matthijs de Ridder cureerde hij het multimediale project Besmette Stad. 

Vertel het verder: