Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Zusterliefde | Neverending Stories #3

In deze podcast gaat gastvrouw Rachida Lamrabet in gesprek met auteur Kristien Hemmerechts en theatermaker en medeoprichter van BeHuman Nyira Hens. Ze hebben het over zusterliefde en familieverwachtingen en over 'Goblin Market' van Christina Rosetti, 'Little Women' van Louisa May Alcott, de verfilming van 'The Colour Purple' van Alice Walker en het werk van Toni Morrison, Bell Hooks en Audre Lorde.
Door Kristien Hemmerechts, Nyira Hens en Rachida Lamrabet op 24 feb 2021
Podcast
Tekst
Politiek & samenleving
Literatuur & taal
Neverending Stories

Neverending Stories

 

Neverending Stories is een boekentalkshow en podcastreeks van uitgeverij ROSE stories. In het najaar van 2019 ging de vijfdelige Nederlandse reeks van start. Voor de ontwikkeling van de vijfdelige Vlaamse podcastreeks schuift deBuren aan als partner. In de Vlaamse reeks gaat Rachida Lamrabet met verschillende gasten in gesprek over verhalen die ons en ons wereldbeeld vormen.

 

 

 

Een initiatief van uitgeverij ROSE stories.

Nyira Hens

Nyira Hens is een Kempense Rwandese actrice die haar Turnhoutse tongval niet verloochend heeft. Samen met Jaouad Alloul runt zij vzw Human, een organisatie die verhalen met mensen verbindt. Door middel van muziek, theater en dans onderzoeken zij het thema identiteit in al zijn facetten. Coaching en begeleiding met nieuw talent zijn voor haar een uitdaging waar ze graag haar tanden in vastbijt. Nyira zet zich al een aantal jaren in voor RZM, Rwanda en zo veel meer: een organisatie die de belangen van geadopteerde Rwandezen in Vlaanderen verdedigt. Hiervoor kreeg ze de award van Community Builder van de vzw Kilalo.

© Diana Putters

Kristien Hemmerechts

Schrijfster Kristien Hemmerechts debuteerde in1987 met de roman Een zuil van zout en publiceerde sindsdien meer dan twintig romans, verhalenbundels en essays. Het meest opvallende thema in haar veelbekroonde oeuvre is de onbevredigende relatie tussen mannen en vrouwen, of tussen ouders en kinderen, in hun verlangen naar overgave en intimiteit allen belemmerd door de last van het verleden, een complexe persoonlijkheid en moeizame communicatie. Werk van Kristien Hemmerechts is vertaald in het Frans, Duits, Russisch, Servisch en Bulgaars. Ze doceerde aan de KU Leuven (Campus Brussel) en het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

© Koen Broos

Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet is auteur, theaterschrijfster en juriste. Haar werk is sterk geïnspireerd door de thema's migratie en identiteit. In 2006 won ze de Kif Kif-literatuurprijs Kleur de kunst! met het verhaal Mercedes 207.

 

In 2007 debuteerde ze met Vrouwland, een verhaal over jonge mensen die dromen over een beter leven, waarmee ze in 2008 de Debuutprijs won. Voor haar kortverhalenbundel Een kind van God, die een jaar later verscheen, ontving ze de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2008. Haar tweede roman De man die niet begraven wilde worden verscheen in 2011. In 2017 publiceerde ze het essay Zwijg, allochtoon, een scherp politiek pamflet, geschreven naar aanleiding van haar ontslag bij UNIA.

 

In 2018 verscheen haar roman Vertel het iemand en in 2019 schreef ze de theatermonoloog Dihaya. Rachida is de vaste gastvrouw van de Vlaamse edities van Neverending Stories, het Nederlands-Vlaamse boekenpraatprogramma van ROSE stories in samenwerking met deBuren.


Neverending Stories is een initiatief van ROSE stories en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam West, Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen en wordt gemaakt in samenwerking met deBuren en VondelCS.
Vertel het verder: