Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Gewassen | Betül Sefika

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten artefacten uit de Rijksmuseumtentoonstelling Slavernij spreken. Betül Sefika liet zich voor haar beeldgedicht inspireren door een rijsthalm van de soort Ma Sapi, die rechtstreeks afstamt van rijstzaden die door de tot slaafgemaakte vrouw Sapali werden meegesmokkeld vanuit Afrika naar Suriname.
Door Betül Sefika op 15 feb 2021
Tekst
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs
Rijsthalm Ma Sape/ Sapali, 21e eeuw. De rijstsoort stamt af van rijstzaden die mogelijk via een slavenschip vanuit Afrika in Suriname belandden. De halm werd in het haar gevlochten door Sapali bij haar ontsnapping van een plantage. Collectie: Tinde van An

Hoe klinkt het kasboek van een plantage? Waaraan denkt een kwast die werd gebruikt voor bezweringen? Met welke stem spreekt een contract uit de 18e eeuw? En welk verhaal herbergt Het poppenhuis van schilder Jacob Appel?

 

In de reeks Oude werken, jonge schrijvers geven jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs een stem aan een artefact uit de tentoonstelling Slavernij (Rijksmuseum, Amsterdam).

Gewassen

© Marianne Hommersom

Betül Sefika

Betül Sefika (1995) is beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en schrijver. In haar werk speelt ze regelmatig met het karakter van haar medium en zoekt ze intimiteit op met de toeschouwer via kleinschaligheid en leemtes. Ze stelde tentoon in OFGallery en Het Bos, waar ze een installatie toonde die voortvloeit uit haar artistieke onderzoek ‘hoe langer dingen lijken te lukken’ waaraan ze tijdens de Schrijfresidentie werkte. Ze nam deel aan de Verwonderkamer en haar werk verscheen in DW B en TIM magazine, waarvoor ze als huisastrologe een horoscoop schrijft en illustreert.   
https://betulbrein.tumblr.com/ 

 

De tekst waarmee ze zich kandidaat stelde voor de Schrijfresidentie, over Multatuli en waarheid, wordt gepubliceerd in het Jaarboek Multatuli. 

Vertel het verder: