Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Disruptief depot | Annemieke Dannenberg

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten artefacten uit de Rijksmuseumtentoonstelling Slavernij spreken. Annemieke Dannenberg geeft een stem aan een kwast, gebruikt voor bezweringen, uit de 18e eeuw.
Door Annemieke Dannenberg op 15 feb 2021
Tekst
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs
Kwast gebruikt bij bezweringen, (voor 1893). Collectie: Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Coll.nr. RV-926-1

Hoe klinkt het kasboek van een plantage? Waaraan denkt een kwast die werd gebruikt voor bezweringen? Met welke stem spreekt een contract uit de 18e eeuw? En welk verhaal herbergt Het poppenhuis van schilder Jacob Appel?

 

In de reeks Oude werken, jonge schrijvers geven jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs een stem aan een artefact uit de tentoonstelling Slavernij (Rijksmuseum, Amsterdam).

Disruptief depot

© Marianne Hommersom

Annemieke Dannenberg

Annemieke Dannenberg (1993) schrijft gedichten en (audio)verhalen, maakt beleveniskunst en leest tarotkaarten. Ze studeerde Creative Writing en religiewetenschappen en werkte als assistent-conservator bij het National Museum van Wereldculturen. Met haar kunst verkent ze het landschap tussen absurditeit en moderne zingeving, magie en ontgoocheling. Annemieke trad onder andere op bij het Feminist Art Festival, Woorden Worden Zinnen, het Wintertuinfestival en Perdu’s Dichtersmarathon. Haar werk verscheen op Samplekanon, Hard//hoofd en De Optimist en i.s.m. deBuren maakte ze de Literaire Tarotlijn. Ze is lid van Leids kunstcollectief ROEM. 
www.annemiekedannenberg.nl 

Vertel het verder: