Oude werken, jonge schrijvers 2020

Disruptief depot

door Annemieke Dannenberg

Datum 15 februari 2021

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten artefacten uit de Rijksmuseumtentoonstelling Slavernij spreken. Annemieke Dannenberg geeft een stem aan een kwast, gebruikt voor bezweringen, uit de 18e eeuw.

Kwast gebruikt bij bezweringen, (voor 1893). Collectie: Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Coll.nr. RV-926-1

Disruptief depot

© Marianne Hommersom

Annemieke Dannenberg (1993) schrijft gedichten en (audio)verhalen, maakt beleveniskunst en leest tarotkaarten. Ze studeerde Creative Writing en religiewetenschappen en werkte als assistent-conservator bij het National Museum van Wereldculturen. Met haar kunst verkent ze het landschap tussen absurditeit en moderne zingeving, magie en ontgoocheling. Annemieke trad onder andere op bij het Feminist Art Festival, Woorden Worden Zinnen, het Wintertuinfestival en Perdu’s Dichtersmarathon. Haar werk verscheen op Samplekanon, Hard//hoofd en De Optimist en i.s.m. deBuren maakte ze de Literaire Tarotlijn. Ze is lid van Leids kunstcollectief ROEM. www.annemiekedannenberg.nl 

In samenwerking met de lage landen verschenen de teksten in het Frans op les plats pays (vertaling Noëlle Michel) en in het Engels op the low countries (vertaling Laura Vroomen).

Meer over deze reeks

In de reeks ‘Oude werken, jonge schrijvers’ laten achttien Vlaamse en Nederlandse auteurs zich sinds 2018 inspireren door eeuwenoude artefacten uit het Amsterdamse Rijksmuseum.

Alles bekijken