Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Be a lady they said | Neverending Stories #2

In deze podcast gaat gastvrouw Rachida Lamrabet in gesprek met acteur Ikram Aoulad en journalist, historicus en auteur Heleen Debruyne. Ze hebben het over de vaak tegenstrijdige en onmogelijke verwachtingen die opgelegd worden aan vrouwen en meisjes en over volgende werken: 'Be a lady they said' van Camille Rainsville, 'Antigone in Molenbeek' van Stefan Hertmans, 'Madame Bovary' van Gustave Flaubert, 'Anna Karenina' van Lev Tolstoj en 'The Joy Luck Club' van Amy Tan.
Door Heleen Debruyne, Ikram Aoulad en Rachida Lamrabet op 9 feb 2021
Podcast
Tekst
Politiek & samenleving
Literatuur & taal
Neverending Stories

Neverending Stories
 

Neverending Stories is een boekentalkshow en podcastreeks van uitgeverij ROSE stories. In het najaar van 2019 ging de vijfdelige Nederlandse reeks van start. Voor de ontwikkeling van de vijfdelige Vlaamse podcastreeks schuift deBuren aan als partner. In de Vlaamse reeks gaat Rachida Lamrabet met verschillende gasten in gesprek over verhalen die ons en ons wereldbeeld vormen.

 

Een initiatief van uitgeverij ROSE stories.

Ikram Aoulad

Ikram Aoulad is een Vlaamse actrice. Ze maakt deel uit van het collectief De Fatima's en speelt met Het Arsenaal uit Mechelen. Samen met Junior Mthombeni en Nadia Benabdessamad richtte zij in 2010 het muziektheatergezelschap Sincollectief op. Aoulad speelde als lid van dit gezelschap in 2013 samen met Junior Mthombeni de hoofdrol in het stuk Troost, geschreven door Fikry El Azzouzi en geregisseerd voor Sincollectief door Michael De Cock.

 

Met Het Arsenaal speelde ze in 2014 éen van de drie hoofdrollen in De handen van Fatma. Recenter speelde ze in Antigone in Molenbeek, geschreven door Stefan Hertmans en geregisseerd door Guy Cassiers. Ze speelde in televisieseries als Cordon, De 16, Over water, De luizenmoeder en Black-out en in de films Het tweede gelaat en De collega’s 2.0.

© Marianne Hommersom

Heleen Debruyne

Heleen Debruyne studeerde geschiedenis en journalistiek. Ze werkt bij Radio Klara en maakt samen met Sofie Vandamme (De Letterie) in samenwerking met deBuren en Kaap een podcastreeks & podiumprogramma met de titel Wilde Wijven. Ze onderzocht met historica Anaïs Van Ertvelde vleselijkheden in Vuile Lakens, een podcast en een boek over seksualiteit vanuit een hedendaags standpunt. De plantrekkers is haar romandebuut en verscheen in het voorjaar van 2016. In oktober 2021 verschijnt De huisvriend, een beklemmende, persoonlijke vertelling over familiegeheimen en hun nawerking.

© Koen Broos

Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet is auteur, theaterschrijfster en juriste. Haar werk is sterk geïnspireerd door de thema's migratie en identiteit. In 2006 won ze de Kif Kif-literatuurprijs Kleur de kunst! met het verhaal Mercedes 207.

 

In 2007 debuteerde ze met Vrouwland, een verhaal over jonge mensen die dromen over een beter leven, waarmee ze in 2008 de Debuutprijs won. Voor haar kortverhalenbundel Een kind van God, die een jaar later verscheen, ontving ze de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2008. Haar tweede roman De man die niet begraven wilde worden verscheen in 2011. In 2017 publiceerde ze het essay Zwijg, allochtoon, een scherp politiek pamflet, geschreven naar aanleiding van haar ontslag bij UNIA.

 

In 2018 verscheen haar roman Vertel het iemand en in 2019 schreef ze de theatermonoloog Dihaya. Rachida is de vaste gastvrouw van de Vlaamse edities van Neverending Stories, het Nederlands-Vlaamse boekenpraatprogramma van ROSE stories in samenwerking met deBuren.


Neverending Stories is een initiatief van ROSE stories en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam West, Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen en wordt gemaakt in samenwerking met deBuren en VondelCS.
Vertel het verder: