Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Besmette Stad | Chokri Ben Chikha

Chokri Ben Chikha ging mee op idealistische wandeling door Paul Van Ostaijens Antwerpen tijdens één-twee-marsj en maakte naar aanleiding daarvan deze video.
Door Chokri Ben Chikha op 1 jan 2021
Video
Literatuur & taal
Besmette Stad
© Tom Verbruggen

Chokri Ben Chikha

Samen met de Senegalese danser en choreograaf Omar Camara en broer Zouzou Ben Chikha (acteur, muzikant en theatermaker) richt Chokri Ben Chikha (°1969) in 1994 de vzw Nit Nithei Garabam op. In 2003 richten de broers vervolgens het gezelschap Union Suspecte op, waarmee ze de veelbesproken familietrilogie maakten (De Leeuw van Vlaanderen, 2003; Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen, 2005; Broeders van Liefde, 2008).

In 2008 beslist Chokri Ben Chikha Union Suspecte te verlaten om zich te concentreren op zijn doctoraat in de kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK/HoGent) en de Universiteit Gent, met als onderzoeksvraag: Wat is de kritische waarde van het gebruik van stereotypen als theaterteken? De zoo humain als (onder)zoek(s)instrument. Het onderzoek is kunstkritisch, inter- en multidisciplinair van aard en heeft kenmerken van een performatief onderzoeksproject. Vanuit die context richt Chokri Ben Chikha in 2009 het gezelschap Action Zoo Humain op.

Samen met zijn broer Zouzou Ben Chikha rondt hij in 2013 zijn doctoraat in de kunsten af met de multidisciplinaire voorstelling De Waarheidscommissie, naar aanleiding van 100 jaar wereldtentoonstelling in Gent. De Waarheidscommissie werd het eerste deel van zijn internationale en multidisciplinaire Waarheidstrilogie met als tweede deel Join The Revolution (2015) en ten slotte Amnes(t)ie (2017).

Vertel het verder: