Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Neverending Poetry | Neverending Stories #1

In deze podcast gaat gastvrouw Rachida Lamrabet in gesprek met spoken-word artiest Lisette Ma Neza en dichter en programmamaker Fatena Al-Ghorra. Ze hebben het over de poëzie die hun blik op de wereld vormgeeft: 'Earthseed' van Octavia Butler, 'Sister Outsider' van Audre Lorde, 'Ithaka' van Konstantínos Kaváfis en 'Habitus' van Radna Fabias.
op 28 jan 2021
Podcast
Tekst
Politiek & samenleving
Literatuur & taal
Neverending Stories

Neverending Stories

 

Neverending Stories is een boekentalkshow en podcastreeks van uitgeverij ROSE stories. In het najaar van 2019 ging de vijfdelige Nederlandse reeks van start. Voor de ontwikkeling van de vijfdelige Vlaamse podcastreeks schuift deBuren aan als partner. In de Vlaamse reeks gaat Rachida Lamrabet met verschillende gasten in gesprek over verhalen die ons en ons wereldbeeld vormen.

 

 

 

Een initiatief van uitgeverij ROSE stories.

© Yvan Mahieu

Lisette Ma Neza

Lisette Ma Neza staat bekend om haar scherpe pen, zachte stem en poëtische performances. In 2017 won Lisette als eerste Nederlandstalige vrouw het Belgisch Kampioenschap in Poetry Slam. Daarna reisde ze naar verschillende delen van de wereld, als troubadour of postduif. Met poëzie – geschreven en geslamt – navigeert ze zich nu door Brussel en Breda. In de vorm van tekst, muziek en film zoekt Lisette naar een eigen taal, om al het voelen te vertalen tot woorden, beelden en melodieën.

Fatena Al-Ghorra

Dichteres Fatena Al-Ghorra is geboren in Gaza stad. Ze werkte als radiomaakster en was jarenlang televisiepresentatrice voor de Palestijnse nationale televisie. Na een bewogen levensgeschiedenis kwam ze in Belgie terecht. Ze organiseert Poëziesalons waar dichters elkaar voorlezen, voortbouwend op de rijke Arabische poëzie traditie. Ze publiceerde vier dichtbundels, waarvan de recentste Gods Bedrog in het Nederlands vertaald werd. In 2012 won Al-Ghorra de Nederlandse El Hizjraprijs voor poëzie.

© Koen Broos

Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet is auteur, theaterschrijfster en juriste. Haar werk is sterk geïnspireerd door de thema's migratie en identiteit. In 2006 won ze de Kif Kif-literatuurprijs Kleur de kunst! met het verhaal Mercedes 207.

 

In 2007 debuteerde ze met Vrouwland, een verhaal over jonge mensen die dromen over een beter leven, waarmee ze in 2008 de Debuutprijs won. Voor haar kortverhalenbundel Een kind van God, die een jaar later verscheen, ontving ze de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2008. Haar tweede roman De man die niet begraven wilde worden verscheen in 2011. In 2017 publiceerde ze het essay Zwijg, allochtoon, een scherp politiek pamflet, geschreven naar aanleiding van haar ontslag bij UNIA.

 

In 2018 verscheen haar roman Vertel het iemand en in 2019 schreef ze de theatermonoloog Dihaya. Rachida is de vaste gastvrouw van de Vlaamse edities van Neverending Stories, het Nederlands-Vlaamse boekenpraatprogramma van ROSE stories in samenwerking met deBuren.


Neverending Stories is een initiatief van ROSE stories en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam West, Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen en wordt gemaakt in samenwerking met deBuren en VondelCS.
Vertel het verder: