Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Besmette Stad | Alex Deforce

Alex Deforce geeft met 're:Folies Bar' een artistiek antwoord op 'Folies Bar' uit Paul van Ostaijens bundel Bezette Stad. Het nummer kwam tot stand tijdens de Covid-zomer waarin, 25 jaar na dato, in Nederland de pijnlijke geschiedenis van de val van Srebrenica intens voelbaar was. Het plaatst het geluid van besmet, bezet gebied in een actueel, zwaarmoedig perspectief met een zwart omrande lijst. Naast de bezwerende poëzie van Alex Deforce versterken geluiden uit twee Belgische machines het schuldig landschap dat Willem Endfest met deze muzikale compositie wil oproepen: de Vlaamse NF-1 synthesizer van Modor en de Sherman Filterbank van de Belgische cultheld, New Beat-pionier en electronica wizard Herman Gillis.
Door Alex Deforce op 27 nov 2020
Podcast
Tekst
Literatuur & taal
Besmette Stad

Poëzie: Alex Deforce | Muziek: Endfest  | Mix: Paulo Rietjens in Frontal Studio

Ontdek hier alle muzikale bijdragen van Besmette Stad.

re:Folies Bar

 

Vlot pivoteren

Snelheid van schuldige knuffels

Speelse décolletés

De wereld niet klaar


Ook dit is territorium

van nieuwe ondertitels

en wortel geschoten wolken

De wereld is niet klaar


waar

date _________

wandelend de maskers af?


hoe

kroegt _________

alles kapot?


waar

stopt scrollen

desalniette_________?


daar

wandelt tijd de date

de maskers af.


zo

kroegt het staminée

alles kapot.


daar

stokt de scroll

desalniette___


dan

swipet _________

nevermindelijk

rustig alles weg


Pas! 

Machin bazart

Pas, 

Martin, Martine, bazart

Pas. 

Alain, Aline, machin bazart

Pas, pas ! 

 

 

We

zochten zachte gezichten

vonden tofu nocturnes

en armen gekruist


We

vochten en kochten

onder geen maan

de macht

van de wissel

gemist

© Alex Deforce

Alex Deforce

Alex Deforce debuteerde begin 2019 met vier gedichten op de EP Nachtdichter van Victor De Roo. Recenter voorzag hij Brihang van poëtische interludiums op zijn recente Casco album. Daarnaast is hij huistekenaar bij de Brusselse editie van De Sprekende Ezels. Behalve met poëzie, vult hij zijn dagen vooral met de plastische kant van het leven, vroeger als illustrator voor De Standaard Weekblad en Bruzz, nu vooral voor zichzelf en als schilder van platencovers.

 

In een vorig leven runde hij On-Point, cultuursite, videoreeks en underground platenlabel, bekend van onder andere Delv!s, JtotheC, Leron Thomas, Uphigh Collective, Maseratay, etc. Een keer per maand kan u luisteren naar Alex' radioshow op het Brusselse station theword.radio, een show met als centrale thema's: poëzie, de kunst van het tooghangen en de Brusselse tongval.


http://instagram.com/alexdeforce

Willem Endfest

Willem Endfest (1980) is muzikant en radiomaker. Met een exotische mix aan synthesizers, drumcomputers en effectapparatuur vangt hij in zijn studio in het Utrechtse Driebergen onalledaagse momenten die indruk op hem maken in elektronisch geluid. Een sterke hang naar melancholie en melodielijnen in mineur kenmerken zijn stijl. Onder andere Onrijn Records, het Cobra Club platenlabel van PIP Den Haag en het Rotterdamse Moustache Records van DJ David Vunk brachten eerder muziek van hem uit.

 

Vertel het verder: