Wat is gendersensitieve geneeskunde? Met Toine Lagro-Janssen

Datum 20 november 2020

Emeritus-hoogleraar Toine Lagro-Janssen is vanaf het begin van haar carrière gericht op onderzoek naar en implementatie van gendersensitieve geneeskunde en geeft een explainer hierover.

In de medische wetenschap stond het mannenlichaam eeuwenlang centraal. Met enorme risico's voor de gezondheid van vrouwen als gevolg. Mannelijke en vrouwelijke patiënten verschillen van elkaar als het aankomt op het ontstaan van klachten, symptoomperceptie, klachtpresentatie en communicatie. Bovendien beïnvloedt de sekse van de hulpverlener de benadering en behandeling van de patiënt en zijn/haar klacht.

© Desiré van den Berg

Prof. dr. Toine Lagro-Janssen werkte van 1977 tot 2013 als huisarts in een academische huisartspraktijk. Van 1996 tot 2013 was zij als hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Haar onderzoek richtte zich in het bijzonder op bekkenbodemproblematiek, seksueel misbruik en familiaal geweld en op genderaspecten in het medisch onderwijs. Ze was onder meer hoofd van het kenniscentrum 'Sekse en diversiteit in het Medisch onderwijs' en voorzitter van de NHG-werkgroep Vrouw en Huisartsgeneeskunde, van de kaderopleiding urogynaecologie, van het Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren RU en van de opleidingscommissie Geneeskunde.