Bouwpakket voor je leesclub: Mohamed Ouaamari

Datum 21 november 2020

"We zitten als mens allemaal in verschillende bubbels, je kan voortdurend wisselen van hokje. Pas als je je tot één hokje beperkt, dat je vervalt in extremisme of racisme. Als je de deur dichtdoet voor diversiteit, ben je een verliezer. Dat geldt voor nationalisten, moslims en extreemrechts." - Mohamed Ouaamari

Lees

Mohamed schreef de tekst ‘Wakker worden met een kater’ toen hij in 2019 deelnam aan de schrijfresidentie van deBuren. Deze tekst bracht hij op de Nacht van de Geschiedenis, bij het schilderij waardoor hij zich liet inspireren.

Kijk

Bouwpakket voor leesclubs: Mohamed Ouaamari

Luister

 

 

Lees 'Groetjes uit Vlaanderen' samen met je leesclub!

 

Ben je lid van een leesclub of wil je er een starten? Ontdek samen met je clubleden het debuut van de jonge schrijvers uit de podcastreeks 'Groen Gebladerte'. Met deze discussievragen kan het gesprek in je leesclub echt op gang komen. Voor de diehards voorzien we extra lees-, luister- en kijktips.

Discussievragen

 

Op de voorkant van Groetjes uit Vlaanderen van Mohamed Ouaamari prijkt een aangepast beeld van Silvius Brabo. Hoe interpreteren jullie de cover van de roman? Het boek opent met twee strofen uit het nummer ‘Ik ben de zoon van ’ne migrant’ van De Strangers, die in het Antwerps dialect zingen. Zet het nummer eens op en zoek de complete liedtekst erbij. Hoe interpreteren jullie dit nummer? En hoe verhoudt de tekst zich tot Groetjes uit Vlaanderen? De roman is opgedeeld in vier levensfasen. Welke levensfase is het meest vormend geweest voor Mohamed Ouaamari, denken jullie? Waarom? Wat is volgens jullie de functie van de brieven aan het eind van iedere fase? Hoe verhouden die brieven zich tot de rest van het boek? Mohamed Ouaamari schrijft verschillende keren over een ‘lasagne-identiteit’ (voor het eerst op pagina 10). Wat betekent die term precies? En welke rol speelt dat concept in zijn leven? Mohamed Ouaamari beschrijft in het boek verschillende typen locaties die invloed hebben op hoe groepen mensen denken, zoals de bruine kroegen waar ‘de onverdraagzaamheid en haat tegen nieuwkomers vruchtbare grond vonden om te groeien’ op pagina 27, internetcafés waar de AEL werd opgericht, moskeeën waar verschillende generaties moslims samenkomen en specifieke Antwerpse wijken waar vooral bakfietsouders wonen. Waarom zijn afgebakende fysieke locaties zo belangrijk voor gemeenschapsvorming, denken jullie? En welke plekken zijn vanuit dat perspectief belangrijk geweest in jullie leven? Op pagina's 30 en 31 schetst Mohamed Ouaamari een probleem en legt uit wat België anders had kunnen doen om dat probleem de kop in te drukken. Wat vinden jullie van zijn probleemanalyse en voorgestelde oplossing? Op pagina 39 lezen we: ‘Wie ’s avonds gaat slapen met verhalen over djinns, heksen en menseneters is niet zo snel onder de indruk van het Vlaams Blok.’ Wat bedoelt Mohamed Ouaamari hiermee? Op pagina 78 schrijft Mohamed Ouaamari: ‘Voor 11 september was ik vooral een vreemdeling, geen moslim.’ Wat bedoelt hij hiermee? Herkennen jullie de omslag in het denken over moslims die hij daarna beschrijft? Mohamed Ouaamari schrijft op verschillende plekken in het boek over zijn afwezige vader, onder andere in de brief op pagina’s 121 tot en met 123. Welk effect had de afwezigheid van een vader op hem toen hij opgroeide? De dag dat hij na een tweet plotseling opgepakt wordt door de politie heeft een groot effect op Mohamed Ouaamari. Op welke manieren heeft deze gebeurtenis hem beïnvloed? Vinden jullie dit boek vooral een autobiografische roman of vooral een politiek-historisch overzicht van modern België? Hoe zouden jullie de stijl van het boek omschrijven? Wat was voor jullie de grootste eyeopener tijdens het lezen van het boek? Is jullie kijk op Antwerpen veranderd door het lezen van Groetjes uit Vlaanderen?Lees-, luister- en kijktips

 

Een interview door Alex Agnew in de WTTAA Podcast. Een interview door Phara de Aguirre bij het televisieprogramma De afspraak. Een interview in 2016 door Filip Rogiers in De Standaard. Een recensie van Nathalie Brouwers voor De leesclub van alles. Een recensie van Walter Lotens voor De wereld morgen. Een recensie van Marcia van der Zwan voor Boekvinder. Een recensie van Mark Van Mullem voor De Vlaamse Volksbeweging. Een recensie van Wim Oosterlinck voor zijn weblog. Een recensie van Knopskaya voor Cultuurpakt. Een recensie van Dirk Vandenberghe voor zijn weblog. Een boekpromotievideo van de auteur en uitgever. Op deze site wordt informatie over het boek verzameld door de uitgever. Een recensie van Hind Fraihi in De Lage Landen. Een interview in De Standaard. Een interview in HLN. Een interview in Het Nieuwsblad.