Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Leve de Lage Landen: de Lage LandenLijst en andere grensgevallen

Naar aanleiding van de jaarlijkse Lage LandenLijst ging Radio 1 drie weken lang op zoek naar wat Vlaanderen en Nederland scheidt en bindt. En daar zat deBuren ook voor iets tussen.
Door deBuren op 21 okt 2020
Tekst
Literatuur & taal
Grensverleggers
Frits Spits en Jan Hautekiet presenteren samen De Taalstaat © VRT

De Taalstaat


Tijdens de aftrap van De Week van het Nederlands werd het legendarische programma De Taalstaat op NPO Radio 1 voor één keer samen gepresenteerd door Frits Spits en Jan Hautekiet. Ze hadden onder anderen Wannes Cappelle en Radna Fabias te gast, ambassadeurs van de Week van het Nederlands, om het te hebben over die gemeenschappelijke Nederlandse taal en hoe ze zich daartoe verhouden. Ze brachten daarbij een stuk uit 'Mond vul tale', de poëtisch-muzikale trip waarin ze een antwoord proberen te formuleren op die vraag. De hele aflevering kun je hier herbeluisteren.

 

 

Deze uitzending kwam tot stand in samenwerking tussen NPO Radio 1, Radio 1, de Taalunie en deBuren.

De Lage LandenLijst: Ruimtevaarder van Kommil Foo opnieuw aan de top

Evert Venema en Jan Hautekiet © VRT

Jan Hautekiet en Evert Venema loodsten de luisteraars zaterdag 17 oktober de hele dag door de top 100 van de beste Nederlandstalige nummers sinds 1945. Dat deden ze uitzonderlijk vanuit de Radio 1-studio in Brussel, tijdens een parallelle uitzending met de regionale omroepen van Zeeland, Brabant en Limburg samen. Oorspronkelijk was de live-uitzending op de grens tussen Baarle-Hertog en Baarle-Nassau gepland, maar corona stak daar een stokje voor. Als alternatief werden twee parallelle uitzendingen opgezet, die regelmatig naar elkaar verwezen: één door de regionale omroepen van Zeeland, Brabant en Limburg samen en één vanuit de Radio 1-studio in Brussel. Wat wel liep zoals de voorbije twee jaar: Ruimtevaarder van Kommil Foo voerde voor de derde keer op rij de lijst aan! 

>> Herbeluister hier de Lage LandenLijst

 

 

Vlaams - Nederlandse coproductie 

De Lage Landenlijst is een coproductie van Radio 1 met drie regionale omroepen uit Nederland: de Limburgse L1, Omroep Brabant en Omroep Zeeland. Niet toevallig de drie provincies die grenzen aan Vlaanderen. Grensverleggers, een fonds gecoördineerd door deBuren in opdracht van deze Nederlandse grensprovincies, maakte deze coproductie mogelijk.

 

 

Podcast Grensgevallen: Jan Hautekiet en Rick de Leeuw fietsen langs de grens tussen Vlaanderen en Nederland

 

Fiets- en podiummaten Jan Hautekiet en Rick de Leeuw gingen drie dagen lang op culturele roadtrip lang de grens tussen Vlaanderen en Nederland. Met haltes onderweg langs kleine en grote culturele bezienswaardigheden, straffe lokale verhalen en gesprekken over zadelpijn en andere kwaaltjes.

 

 

De podcast en bijhorende routekaart is ook geschikt als audioguide voor wie de toch zelf wil doen.

>> Naar de podcast Grensgevallen

 

Deze podcast werd net als de Lage LandenLijst ondersteund door Grensverleggers, een fonds gecoördineerd door deBuren in opdracht van de Nederlandse grensprovincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. 

Vertel het verder: