Besmette stad

Dieter De Schutter: illustrator van Besmette Stad

Datum 1 september 2020

Meer dan 100 kunstenaars namen intussen deel aan het multimediale project Besmette Stad. Een bijzondere maker in dit rijtje is illustrator Dieter De Schutter. Hij gaf de 'Besmette Stad', waarin je eindeloos kunt rondscrollen van wijk tot wijk, vorm in zijn heldere en dynamische beeldtaal.

Besmette Stad

Dieter De Schutter tekende de Besmette Stad. Dat deed hij tijdens de eerste lockdown van 2020, waarbij hij inspiratie putte uit een stad die hoewel ze stil is gelegd, toch steeds in beweging blijft. 'Als je 's avonds door de stad wandelde, zag je appartementsgebouwen schitteren door verlichte kamers in verschillende kleuren, en zag je buurtbewoners samen op veilige afstand apperitieven.'  Deze lichtpuntjes zijn ook in Besmette Stad terug te vinden. 

Dieter de Schutter

Eén, twee, marsj

Behalve Besmette Stad, tekende Dieter ook de affiche voor de wandelateliers Eén, twee marsj, waarmee Antwerpen eind september en begin oktober volhing. Eén, twee, marsj vormde het fysieke vervolg op de leesateliers, waarbij Matthijs de Ridder deelnemers letterlijk door Paul van Ostaijens Bezette Stad (Antwerpen) gidste. Vanaf 2021 zijn de wandelingen ook te vinden in de ErfgoedApp.

Dieter de Schutter

© Marianne Hommersom

Dieter De Schutter won met zijn beeldverhalen onder meer de eerste prijs van Greenhouse op het stripfestival GRAFIXX en de special mention award van East London Comics and Arts Festival. In 2019 ging hij op schrijfresidentie in Parijs met Vlaams-Nederlands huis deBuren.

 

Hij hanteert voor zijn illustraties, die opvallen door hun speelse benadering, een heldere en dynamische beeldtaal. Zijn levendige tekeningen nodigen de toeschouwer uit om een stapje dichterbij te zetten zodat hij elk tafereel kan doorgronden. De figuren die hij afbeeldt zijn vaak eigenzinnig en ondeugend, maar soms ook grappig en lichtelijk naïef.