Frederik Willem Daem eerste Vlaamse writer-in-residence in Jan van Eyck Academie

Datum 16 september 2020

Frederik Willem Daem is geselecteerd als de eerste Vlaamse writer-in-residence in Jan van Eyck Academie. De werkperiode van 2 maanden is mogelijk gemaakt door een samenwerking met internationaal literatuurhuis Passa Porta, Vlaams-Nederlands huis deBuren en Literatuur Vlaanderen.

© Catherine Lemblé

Sinds dit najaar is er dankzij de samenwerking met internationaal literatuurhuis PassaPorta, deBuren en Literatuur Vlaanderen een werkperiode voor een Vlaamse schrijver beschikbaar op de Jan van Eyck Academie.

Een jury selecteerde als eerste Vlaamse schrijver in dit programma Frederik Willem Daem. Hij zal in oktober starten te midden van een internationale groep kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers. Hij kan gebruik maken van alle faciliteiten en expertise van de academie en deelnemen aan het (publiek) programma.  

© Catherine Lemblé

Frederik Willem Daem (1988) is een Brussels schrijver. Hij publiceerde verhalen in onder meer Das Magazin, Revisor, The Literary Review, DW B en Oogst, waarvan hij medeoprichter is. Hij werd in 2013 geselecteerd voor de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. In de nazomer van 2015 debuteerde hij met de verhalenbundel Zelfs de vogels vallen, die bekroond werd met de Debuutprijs 2016. Dit voorjaar verscheen zijn eerste roman Tekens van leven (De Bezige Bij). Daem maakt geregeld uitstappen naar andere kunstdisciplines met werk in de publieke ruimte in Leuven, De Brakke Grond, Amsterdam, Kunstenfestival Watou en Het Bos. De selectie voor een residentie in de Jan Van Eyck Academie gebeurde samen met partners Erik Lindner (Jan Van Eyck Academie), Alyssa Saro (Passa Porta) en Willem Bongers-Dek (deBuren).

Tijdens zijn werkperiode aan de Jan van Eyck zal Frederik Willem Daem werken aan een nieuwe roman, aan het brievenboek Berggezichten en aan een fotoproject over identiteit getiteld De Langste Muur. Naast het schrijven zal Daem zich verder onderdompelen in de multidisciplinaire omgeving van de academie en onderzoeken hoe de verschillende kunstvormen in zijn werk terug (kunnen) komen om zo zijn schrijven te diversifiëren. De Jan van Eyck is de perfecte plek voor deze kruisbestuiving.

 

 

Jan van Eyck Academie

 

De Jan van Eyck Academie is een multidisciplinaire postacademie in Maastricht die haar deelnemers de tijd, ruimte en expertise biedt om hun artistieke praktijk te verdiepen en hun horizon te verbreden. Elk jaar verwelkomt de Jan van Eyck zo’n 45 kunstenaars, ontwerpers (grafisch, mode, food,..), curatoren, architecten en andere onderzoekers. Zij krijgen een eigen studio en kunnen gebruik maken van de goed geoutilleerde labs en worden ondersteund door de adviseurs en de deelinstituten van de academie. Deelnemers kunnen onderling samenwerkingsprojecten opstarten en programma’s ontwikkelen. Daarnaast is er een divers publiek programma dat uitwisseling en samenwerking binnen en buiten de academie stimuleert.

 

Sinds 2013 heeft de Jan van Eyck een schrijversprogramma voor Nederlandse auteurs, opgezet in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds. Ieder jaar verblijven drie schrijvers aan de academie. Met de uitbreiding naar niet-Nederlandse schrijvers is een eerste stap gezet in de internationalisering van dit schrijversprogramma.