Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Besmette Stad | meer dan 80 kunstenaars antwoorden op de crisis

Vlaams-Nederlands Huis deBuren lanceert het multimediale project Besmette Stad, waarin een keur aan Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een artistiek antwoord geven op de coronacrisis. Ze laten zich inspireren door Bezette Stad, een internationaal vermaarde dichtbundel waarin de Vlaamse schrijver Paul van Ostaijen terugkijkt op de Eerste Wereldoorlog.
Door deBuren op 6 mei 2020
Tekst
Literatuur & taal
Besmette Stad
Detail uit Besmette Stad © Dieter de Schutter

Bezette Stad

Honderd jaar geleden verwerkte de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen vanuit een zelfgekozen quarantaine in Berlijn zijn ervaringen van de Eerste Wereldoorlog in Bezette Stad. De bundel is vooral bekend van slogans als ‘Boem paukeslag’ en van beelden zoals het woord ‘zeppelin’ in de vorm van een zeppelin. Zijn bundel geldt internationaal als een van de belangrijkste modernistische literaire werken en verscheen in meerdere talen. Nu een groot deel van de wereld door het coronavirus in lockdown zit of langzaam er weer uitkomt, roept zijn avant-gardistische meesterwerk veel herkenning op. Onze stad is niet bezet, maar wel besmet. De straten zijn weer leeg en we ervaren aan den lijve hoe kwetsbaar ons bestaan eigenlijk is.

 

 

Besmette Stad

In het multidisciplinaire project Besmette Stad, geven meer dan zestig kunstenaars antwoord op de vragen die ook aan de basis lagen van Paul van Ostaijens meesterwerk. We volgen de chronologie van Bezette Stad en vragen ons af hoe wij ervoor staan aan het begin van het derde decennium van de eenentwintigste eeuw. Hoe weerstaan we het woekerende virus dat onze maatschappij zo plots en zo snel in haar voegen doet kraken? Hoe komen we uit deze crisis en waar verlangen we dan het meest naar?

 

Eind mei opent deBuren de Besmette Stad, die nu nog volop in opbouw is. Curatoren Willem Bongers-Dek (directeur deBuren) en Matthijs de Ridder (biograaf Paul van Ostaijen) houden de vinger aan de pols van zowel het artistieke als het virale klimaat. De lijst hieronder met deelnemende kunstenaars, zowel grote namen als aanstormende talenten, groeit met de dag. Het virus volgt hopelijk een tegengesteld parcours.

 

 

De deelnemende kunstenaars

Aafke Romeijn, Alex Deforce, Alfred Schaffer, Amarylis De Gryse, Annelies Verbeke, Alfred Schaffer, Anke Verschueren, Asha Karami, Aya Sabi, Babs Gons, Bauke van der Laan, Benno Barnard, Betül Sefika, Charlotte Peys, Chiel Zwinkels, Danny Ronaldo, Dapné Dupont-Nivet, Dean Bowen, Dieter De Schutter, Dirk van Bastelaere, Edna Azulay, Eleni Debo, Elsbet De Pauw, Emy Koopman, Erik Spinoy, Fiep van Bodegom, Frank Herrebaut, Frank Keizer, Fulco Ottervanger, Gaea Schoeters, Geert Buelens, Gerard Herman, Gustaaf Peek, Hannah van Binsbergen, Hélène Gelèns, Iduna Paalman, Ilja Leonard Pfeijffer, Iris Penning, Jaap Blonk, Jaouad Alloul, Jeroen Olyslaegers, Jeroen van Rooij, Kaya Erdinç, Koen Broucke, Leo van Maaren, Lieke Marsman, Lies Van Gasse, Lila Payens, Lisette Ma Neza, Louis van der Waal, Lucky Fonz III, Maarten van der Graaff, Maja-Ajmia Yde Zellama, Mandula Bashu van den Berg, Malika Soudani, Marlene van Niekerk, Maud Vanhauwaert, Mauro Pawlowski, Max Urai, Maxime Garcia Diaz, Michaël Brijs, Neil Akenzua, Nele Eeckhout, Pete Wu, Peter Holvoet-Hanssen, Pjeroo Roobjee, Rashif El Kaoui, Saartje Van Camp, Sanneke van Hassel, Sassafras De Bruyn, Shamisa Debroey, Simon(e) van Saarloos, Spinvis, Tom Van Bauwel, Ward Zwart, Wide Vercnocke, Willy Darktrousers, Willy Organ,Yelena Schmitz en Younes van den Broeck.

 

 

Leesateliers

Het ontstaan van deze grootschalige artistieke vertaalslag kan iedereen mee volgen in onze virtuele leesateliers Bezette Stad/Besmette Stad. Live vanuit het geboortehuis van Van Ostaijen gidst biograaf Matthijs de Ridder de kunstenaars en geïnteresseerde deelnemers gedicht per gedicht doorheen de bundel. Want wat staat er precies in die gedichten? Hoe actueel zijn ze? En hoe inspireert het de kunstenaars die ermee aan de slag gaan?

 

De eerste golf leesateliers in april was vrijwel uitverkocht, vandaar dat we vanaf de tweede golf meer deelnemers toelaten. Door de digitale vorm nemen er lezers deel uit verschillende landen: van Nederland tot Oostenrijk en van België tot Frankijk. In dit korte filmpje leidt Matthijs de Ridder je alvast in in Bezette Stad. 

 

 

Enkele reacties:

 

Verslavend dit. (Frank Keizer) 

 

Ik vond het heel spannend om met zoveel aandacht zo’n bijzonder werk te bestuderen, met als dubbele agenda het bestuderen van het hier en nu. (Lucky Fonz III) 

 

Een stem uit het verleden vertelt iets over het heden en klonk nooit zo luid en duidelijk als nu. In dit verhelderende leesatelier krijgt hij een podium, maar gaan we vooral in gesprek. Heerlijk. (An Blommaert)

 

Ook de intieme sfeer van een gezamenlijk zoomgesprek was een verrijkende ervaring. deBuren bracht de, oh zo noodzakelijke, toenadering tussen Noord en Zuid op kleine schaal tot stand. (Armand van Nimmen)


Partners: Paul van Ostaijengenootschap, De Brakke Grond, de zomercursus van de Nederlandse Taalunie, de lage landen, Pakhuis de Zwijger, Eye Filmmuseum (Amsterdam), Letterenhuis en Stripgids.

Vertel het verder: