Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

MO*lezing: Amerika tegen China. De nieuwe Koude Oorlog?

China wordt steeds mondiger en agressiever. Het streeft economische en territoriale expansie na en de VS zijn de enige macht die niet aarzelt om daar tegen in te gaan, al dan niet met de hulp van bereidwillige bondgenoten. Zo luidt, kort samengevat, het verhaal dat we elke dag horen en lezen in de officiƫle berichtgeving. Maar klopt het ook?
Door MO* op 29 apr 2020
Podcast
Politiek & samenleving

China wordt steeds mondiger en agressiever. Het streeft economische en territoriale expansie na en de VS zijn de enige macht die niet aarzelt om daar tegen in te gaan, al dan niet met de hulp van bereidwillige bondgenoten. Zo luidt, kort samengevat, het verhaal dat we elke dag horen en lezen in de officiële berichtgeving. Maar klopt het ook?

In haar boek Amerika tegen China. De nieuwe Koude Oorlog? (EPO) zet historicus en China-deskundige Jude Woodward een en ander in perspectief. Ze gaat uit van de krijtlijnen die Obama uitzette en die zijn opvolger Trump heeft overgenomen: Washington moet en zal de onbetwiste leider van Azië en de rest van de wereld blijven. Met dat doel voor ogen zijn de VS bezig aan een omsingeling van China.

 

Woodward brengt een boeiend relaas over ideologie, media, diplomatie en wapens, maar ook over de bondgenootschappen van gisteren en van morgen, en over de rol van Rusland, India, Japan en Australië.

Haar keynote-lezing op 24 januari 2019 in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel leverde heel wat stof tot debat op. De Nederlands China-deskundige Fred Sengers en de Belgische professor internationale politiek David Criekemans reageerden op de stellingen van Woodward. Een must voor iedereen die de huidige spanningen in de wereld beter wil begrijpen!

Organisatie: MO* en deBuren.
Vertel het verder: