Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Weemoed | Joke Hermsen, Astrid Haerens en Radna Fabias

In een nieuwe Blijf-in-uw-kotcast gaat Korneel De Clercq (Wonderland, Radio 1) op zoek naar de betekenis van weemoed, een gevoel dat er bij velen inhakt in deze tijd van isolement. Hij ging te rade bij filosofe Joke Hermsen en dichters Astrid Haerens en Radna Fabias: ‘Nu we doorhebben dat met corona niet te onderhandelen valt, dreigen zwartgalligheid en depressie. En daarvoor is maar één remedie.’
Door deBuren op 22 apr 2020
Podcast
Tekst
Politiek & samenleving
Literatuur & taal
Blijf-in-uw-kotcast

Weemoed of melancholie is een zacht-treurige stemming van het gemoed (Van Dale). Het is zwarte gal (Claudius Gallenus), een volle ziel (Zadie Smith) en de honger die geen ellende stillen kan (Emil Cioran).

Het is verdriet dat licht geworden is (Italo Calvino), het geluk van verdrietig zijn (Victor Hugo), de zoet bijtende balsem waarmee de wijsheid wonden geneest (A.M. De Jong). Het is het gevoel dat niemand kan verklaren, en dat des avonds komt, wanneer men slapen gaat (Willem Elsschot).

 

In deze podcast praat gastheer Korneel De Clercq (Wonderland, Radio 1) met filosofe Joke Hermsen en dichters Astrid Haerens en Radna Fabias over de melancholie die de wereld zalft en verzwelgt. Verwacht wervelende pleiooien, prachtige poëzie en een dosis aanstekelijke weemoedigheid.

Organisatie: deBuren en Muntpunt
Vertel het verder: