De mooiste liefdesverzen volgens Erwin Mortier

Datum 14 februari 2020

Erwin Mortier bracht op Valentijnsdag een selectie liefdesgedichten en las voor uit eigen, nog te verschijnen werk. Hij nodigde ook Jordi Lammers en Hind Eljadid uit om hun eigen liefdesverzen te delen en gaf, tot slot, het curatorschap voor de Valentijnseditie 2021 door aan Paul Haenen. Of aan één van zijn alter ego's (Margreet Dolman! Dominee Gremdaat! Bert van Sesamstraat!), dat valt nog even af te wachten.

De bekroonde schrijver en dichter nam ons mee op wereldreis. We hoorden gedichten uit Portugal, Tsjechië, Turkije, Argentinië, Polen en de Verenigde Staten. En natuurlijk mochten Vlaanderen en Nederland niet ontbreken op deze fantastische reis. 

 

 

De voorgedragen gedichten

 

De waterklok van Jorge Luis Borges (scroll voor het hele gedicht) Brief aan mijn vrouw van Nâzim Hikmet Cello van Adam ZagajewskiHet was voor jou dat ik rozen maakte van Eugénio de AndradeHoewel van Miroslav Holub Ik schrijf je neer van Hugo Claus Invitatie (in de vitrine) van Gerrit Komrij Narcissus van Hans LodijzenVerhaal over oude vrouwen van Tadeusz Różewicz Vertaling van Mark Strand  Koning Akenaten aanbidt de zon van Erwin Mortier  (verschijnt dit voorjaar)

 

DE WATERKLOK

 

De laatste druppel van de water klokzal honing zijn. We zullen zien hoe hijglinstert en wegglijdt in de duisternis,maar hij zal alle zaligheden dragendie Iets ofiemand aan de lemen Adam schonk:de wederzijdse liefde en jouw geur,de daad het universum te begrijpen,hoe onvolkomen ook, het moment waaropVergilius de hexameter ontdekt,het water van de dorst, en van de hongerhet brood, de fijne vlokken in de lucht,het strelen van het door ons gezochte boekdat op de onverschillige schappen schuilt,de wellust van het zwaard tijdens de strijd,de zee die Engeland onbegrensd ontgon,het verlossende gevoel om na de stiltehet verwacht akkoord te horen, een herinnering,waardevol en vergeten, de vermoeidheid,het moment dat ons de slaap uiteen doet vallen.

 

- Jorge Luis Borges

Zie je het glazen hert al aan komen rennen daar?

 

De tournée werd onderbroken door een Nederlands dichter, Jordi Lammers, die van glazen herten en vuurvliegjes sprak, maar evenzeer door Vlaams dichter Hind Eljadid, die haar relatie met haar kinderen en ouders voor ons inkleurde alsook dankbaarheid voor het leven. Jordi grapte later nog: “Zie je het glazen hert al aan komen rennen daar?”

 

Paul Haenen curator 2021 

 

Erwin Mortier gaf de poëzie-fakkel door aan Paul Haenen, die de lunch afsloot met Je hebt me alleen gelaten van Hans Lodeizen. Of tenminste, de eerste keer was het Paul Haenen die het voordroeg, de tweede keer was het onminskenbaar Margreet Dolman. Nu kunnen we ons alleen maar afvragen of we Paul of Margreet zullen zien op 14 februari 2021.