Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Warda El-Kaddouri benoemd tot Scherpsteller

De zoektocht naar de meest inspirerende opkomende denker van dit moment, bracht deBuren, Pilar en Filosofie Magazine bij onderzoeker en journalist Warda El-Kaddouri. Zij stelt de komende twee jaar scherp op maatschappelijke ontwikkelingen. ‘Als ik iets opmerk waar niemand over spreekt of schrijft, dan kan ik het niet nalaten om me te mengen in het publieke debat.’
Door deBuren op 6 jan 2020
Nieuws
Politiek & samenleving
Scherpsteller
De Scherpsteller is een opkomende denker die we kansen geven om zich verder te ontplooien, met als opdracht scherp te stellen op maatschappelijke ontwikkelingen. Warda El-Kaddouri houdt de komende twee jaar de vinger aan onze pols.  © Tammy Van Nerum

Ze had een zomerreeks in De Morgen en heeft een maandelijkse column in MO* waarin ze voornamelijk schrijft over inclusie, duurzaamheid, racisme en discriminatie. Verder benoemt ze taboes en herdenkt ze bepaalde mainstream discoursen met een originele en kritische blik. Toch kwam haar benoeming tot Scherpsteller als een verrassing: ‘Het is precies wat ik wil zijn, maar in mijn hoofd was ik nog niet zo ver.’

deBuren: Neem je die rol van kritische denker dan ook heel bewust op in het publieke debat?

El-Kaddouri: Toch wel, al gaat dat best natuurlijk. Wanneer ik iets opmerk waar niemand over spreekt of schrijft, dan is dat de perfecte aanleiding om me te mengen in het publieke debat. Ik kan het dan eigenlijk niet laten: dan wil ik gewoon dat die informatie out there is.

 

deBuren: Zijn er maatschappelijke ontwikkelingen die onderbelicht blijven en die je als Scherpsteller wil onderzoeken?

El-Kaddouri: Ik zou tijd willen nemen om na te denken over de rol van kunst en literatuur om de nodige maatschappelijke verbinding te maken. En ook reflecties op de toekomst van media en journalistiek en op alternatieve politieke bestuursvormen lijken me interessant. Maar zonder de maatschappelijke thema’s waar ik nu al over schrijf te verwaarlozen, want daarover schrijven en nadenken vind ik broodnodig.

 

deBuren: Waar kijk je het meest naar uit in dit traject?

El-Kaddouri: Ik heb veel ideeën die ik nooit heb kunnen uitwerken: aan enkele daarvan hoop ik nu gefocust te kunnen werken. Verder wil ik ook reflecteren over de rol van de Scherpsteller in de maatschappij en heb ik vooral heel veel zin om in gesprek te gaan met iedereen die geïnteresseerd is in mijn schrijfsels. 

 

 

Warda El-Kaddouri geeft haar keynote als Scherpsteller op maandag 16 maart over systeemfouten in onze maatschappij. Scherp als ze is, zoekt en vindt ze misschien ook wel oplossingen.

 

© Tammy Van Nerum

Warda El-Kaddouri

Warda El-Kaddouri studeerde Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Gent en European Studies aan de KU Leuven. In 2015 werd ze verkozen als VN-jongerenvertegenwoordiger. Ze behaalde een doctoraat in Duitse letterkunde over religie en identiteit en schrijft columns voor o.a. MO* en De Morgen. Warda woont nu in Amsterdam, waar ze werkt als freelance journalist en onderzoeker. Sinds januari 2020 werkt ze ook voor De Groene Amsterdammer.

 

Denkers en columnisten die haar inspireren en prikkelen zijn Dalilla Hermans en Sabrine Ingabire die, ondanks de haat die ze over zich heen krijgen, op de zeker plek blijven drukken. Verder leest ze graag David Van Reybrouck, Jeroen Olyslaegers en Rachida Lamrabet.

Vertel het verder: