Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Vlaamse auteurs CELA geselecteerd

Passa Porta en deBuren selecteerden Aya Sabi, Hannah Roels en Yelena Schmitz voor het vierjarige talentontwikkelingstraject CELA. De namen van de Nederlandstalige vertalers binnen het CELA-traject worden later bekendgemaakt.
Door deBuren op 28 okt 2019
Nieuws
Literatuur & taal
CELA

CELA (Connecting Emerging Literary Artists) is een vierjarig talentontwikkelingstraject waarbinnen dertig prozaschrijvers en tachtig vertalers uit tien Europese landen de kans krijgen om te werken aan hun (internationale) netwerk en aan het ontwikkelen van hun vaardigheden op papier en op het podium. Na een open oproep en een juryprocedure werden volgende Vlaamse auteurs geselecteerd:

 

 

 

© Annemiek Mommers

Aya Sabi

Aya Sabi debuteerde in 2017 met de verhalenbundel Verkruimeld Land die genomineerd werd voor de OPZIJ literatuurprijs en de LangZullenWeLezen-trofee. In de tussentijd schreef ze columns voor verschillende media en werkte ze aan een aantal journalistieke stukken, ook staat ze graag op het podium. In 2018 ging zij met deBuren mee op schrijfresidentie. Ze werkt nu aan een roman die in 2020 bij Das Mag zal verschijnen. 

© Kristof Vadino

Hannah Roels 

Hannah Roels studeerde Romaanse talen en Literatuurwetenschap. Ze gaf een paar jaar Franse les aan migranten en volgde het schrijfatelier van Els Moors. In 2017 verscheen haar debuutroman Het Portret bij Prometheus. Voor deBuren schreef ze een citybook over Brugge. Korte verhalen van haar werden gepubliceerd in De Gids en DW B.

© Marianne Hommersom

Yelena Schmitz

Yelena Schmitz (1996) is schrijver, theater- en audiomaker. Ze behaalde de master Woordkunst op het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2017 won ze de Nieuwe Types Prijs voor het beste afstudeerwerk van een Nederlandstalige schrijfopleiding. Haar werk werd bekroond met de Korte Golf Radioprijs en de Deus Ex Machina Prijs voor het beste ultrakorte verhaal. Haar eerste boek, Geroezemoes, verscheen in oktober 2021. 

 

Gedurende de eerste twee jaar van CELA zullen zij aan de hand van masterclasses en (internationale) residenties werken aan hun handelingsrepertoire, vaardigheden en netwerk. In de twee volgende jaren staan internationale promotie en carrièreontwikkeling centraal. Houd ons magazine in de gaten om op de hoogte te blijven van hun wedervaren.

 

Nikki DekkerAlma Mathijsen en Lisa Weeda, allen oud-schrijfresident van deBuren, werden geselecteerd aan Nederlandse kant. De CELA-vertalers met Nederlands als doeltaal zijn Finne Anthonissen, Pavle Trkulja, Staša Pavlović, Annette Manni, Joep Harmsen, Charlotte Pothuizen, Charlotte van Rooden en Sandra Verhulst. Marianne Hommersom en Stefanie Liebreks zijn respectievelijk de Vlaamse en Nederlandse literair professional in het traject. Ontdek alle deelnemers op https://www.cela-europe.com.

 

Yelena nam op 15 juni 2021 de plaats in van Vincent Van Meenen, die het CELA-project na twee jaar verlaat wegens een verschil in visie. Yelena’s aanmeldingsdossier werd al in 2019 als zeer sterk bevonden in een juryproces waarbij betrokken waren: Simone Atangana Bekono, Willem Bongers-Dek, Anissa Boujdaini, Ilke Froyen, Marianne Hommersom, Aline Lapeire en Alyssa Saro

Vertel het verder: