Herbeleef: slotfeest 15 jaar deBuren met Jan Terlouw

Datum 10 oktober 2019

Op 27 september 2019 vierden we onze 15de verjaardag met jongeren uit Vlaanderen en Nederland die, met Jan Terlouws Koning van Katoren in de hand, 15 jaar vooruit keken. Na twee denkdagen legden ze tijdens een grootse finale tien toekomstperspectieven voor aan niemand minder dan de schrijver zelf. ‘Ik ben er ontzettend trots op dat deBuren zijn 15-jarig bestaan viert met jonge mensen die discussiëren over een boek dat ik zomaar heb geschreven.’

'Uit Koning van Katoren haal je veel stof om over te discussiëren' 

 

'De onderwerpen in het boek gaan wel over mijn en onze toekomst, hé.' Aan het woord is de 15-jarige Cas Eikelenboom, die Harry Potter minstens even goed vindt, maar uit Katoren haal je meer stof om over te discussiëren.’ Dat merkte ook journaliste Sarah Vankersschaever op, die de jongeren vergezelde tijdens de eerste denkdag in Rotterdam en daarover een stuk schreef in De Standaard: ‘Dat Koning van Katoren nog altijd als een herkenbaar en actueel boek leest, komt omdat Terlouw destijds thema’s aanraakte die een halve eeuw later nog altijd op de politieke agenda staan. Denk aan milieuverontreiniging en klimaat (de opdracht ‘de draak van Smook’), de macht van de farma-industrie (de knobbelneuzen van Afzette-Rije), wapenhandel (de granaatappelboom van Wapenfelt) ...’.

 

 

Een klimaatdraak, medicijnen voor knobbelneuzen en een explosieve granaatappelboom: voor wie het niets zegt, het zijn enkele van de hindernissen die Stach, het hoofdpersonage uit het boek, moet zien te overwinnen alvorens hij tot Koning van Katoren kan worden gekroond. ‘Ik wilde jongeren laten zien dat ze op weg zijn naar een wereld waarin ze problemen zullen tegenkomen waarvoor ze een goede oplossing moeten zien te vinden. En ik schreef het zo dat het voor kleine kinderen om draken en tovenaars draait, maar de goede verstaanders beseffen dat het om echte draken gaat waar zij straks iets aan moeten doen,’ aldus Terlouw.

 

 

Over de échte draken, daarover discussieerden de jongeren twee dagen lang. Is het eerlijk dat sommigen meer belastingen moeten betalen dan anderen? Helpt het wanneer we zelf onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden? Als je fake news aan banden legt, kun je dan nog spreken van vrijheid van meningsuiting? Wat met religies die botsen? En mag een overheid wapens verkopen aan andere landen omdat ze er zelf economisch wel bij vaart? De jongeren formuleerden over deze vijf thema’s telkens twee stellingen voor een betere toekomst. 

Luister hier naar de volledige reacties van Jan Terlouw op de toekomstperspectieven 

Net voor zijn bezoek aan deBuren, sprak De Standaard met Jan Terlouw en enkele van de jongeren over zijn evergreen: Van prullenmand tot bestseller. Hoe de klassieker die jongeren al een kleine halve eeuw lezen er bijna niet kwam