Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De tweede blik | Ali Amghar

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten schilderijen van Frans Hals, Jan Steen en andere grootmeesters spreken. Met Ali Amghar kijken we naar het interieur van een kerk van Saenredam: ‘Eigenlijk doet het me denken aan de moskee.’
Door Ali Amghar op 16 okt 2019
Tekst
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs
Pieter Jansz. Saenredam, Het middenschip en koor van de Mariakerk in Utrecht (1641) Collectie: Rijksmuseum, Amsterdam.

Jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten eeuwenoude topstukken spreken vanuit één vraag: wat zie je als je met een genderblik naar deze werken kijkt?

 

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis draagt Ali zijn tekst live voor bij het schilderij Het middenschip en koor van de Mariakerk in Utrecht van Pieter Jansz. Saenredam in de Eregalerij van het Rijksmuseum.

De tweede blik

 

Als de eregalerij een schoolplein zou zijn, dan was de Nachtwacht overduidelijk het mooiste meisje van de klas. Bezoekers uit alle hoeken van de wereld, sommigen met z’n tweetjes en anderen in groep, verzamelen zich allemaal in de eregalerij om misschien wel het beroemdste schilderij uit de Nederlandse geschiedenis te bewonderen.

 

Mijn oog valt op een doek dat haast weggemoffeld lijkt in een hoek van de eregalerij. Ik neem plaats op een bankje ertegenover en neem mijn tijd om dit schilderij van Saenredam in de ogen te kijken, terwijl andere bezoekers het werk vluchtig bekijken en gauw doorlopen naar de prominenten op deze verdieping.

 

‘Wat valt jou op?’ hoor ik een jongedame opeens vragen.

 

Een koppel stopt even voor het doek en heeft niet in de gaten dat ik stiekem meeluister.

 

‘Wat ik zie?’ herhaalt de jongeman die haar vergezelt, vermoedelijk om meer tijd te winnen om de schijnbaar simpele vraag te beantwoorden.

‘Ja, wat is het eerste wat je ziet als je het doek bekijkt?’

 

Hij neemt even de tijd om het schilderij goed te bekijken.
‘Eigenlijk doet het me denken aan een moskee.’

‘Een moskee?’ Ze trekt een gezicht dat ervoor zorgt dat hij zijn antwoord toelicht.

‘Het komt waarschijnlijk door de tegels op de vloer, die lijken op de sobere tapijten die je in moskeeën wel ziet. En de lichtinval in de grote hal die ervoor zorgt dat je blik naar het centrum van het doek geleid wordt. Het heeft wel iets een gebedsrichting, vind je niet?’

 

‘Je bent wat je ziet’, fluister ik en loop naar de uitgang.’

De jongedame giechelt, waarvan de jongen nogal onzeker lijkt te worden.

‘Wat is er zo grappig?’ ‘Nou, ik had niet zo’n antwoord verwacht. En ik vroeg eigenlijk iets anders, namelijk wat je het eerst opvalt aan het doek, niet waaraan het je doet denken.’

 

De jongeman doet een stap dichterbij het doek en bekijkt het nogmaals aandachtig.

‘Er staan twee honden op,’ wijst hij.

De jongedame knikt. ‘Zie je de twee vrouwen in het blauw linksonder?’

‘Dat zijn toch drie vrouwen?’ antwoordt hij droogjes.

‘Oja? Kijk eens goed.’

Hij gaat nog dichterbij staan, net voor de lijn die de gepaste afstand aangeeft voor de bezoekers.

‘Je hebt gelijk, die figuur links is gekleed zoals de mannen rechts achteraan het doek.’

 

‘Best gek eigenlijk,’ zegt ze terwijl zij ook dichter bij het doek komt staan, ‘dat je samen een schilderij kan bekijken, maar toch niet hetzelfde ziet, of tenminste, dat iets anders je opvalt.’

‘Dat maakt het alleen mooier, toch?’ is zijn antwoord. Zij knikt, glimlacht en roept ‘Kom, het is wat minder druk geworden bij de Nachtwacht. Eens kijken of we daar hetzelfde zien.’

 

Ik besluit ook te vertrekken, werp nog een laatste blik op de verstilde scène op het doek en zie dat het koppel drie personages over het hoofd heeft gezien. Een man en vrouw die vanaf een balkon neerkijken op de mensen op de begane grond van de kerk en een derde persoon, die dat koppel van een afstandje in de gaten houdt. ‘Je bent wat je ziet’, fluister ik en loop naar de uitgang.

© Marianne Hommersom

Ali Amghar

Ali Amghar (1989) werkt als freelancer schrijver en programmamaker in zijn geboortestad Utrecht. Voor hij besloot zijn jongensdroom als schrijver in vervulling te laten gaan, werkte hij als programmamaker voor Stadspodium Utrecht en richtte Stichting Desalniettemin op.

Oude werken, jonge schrijvers. De Eregalerij ongegendered
 

Jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten eeuwenoude topstukken spreken. In korte poëzievoordrachten en prozavertellingen laten zij je schilderijen van Frans Hals, Jan Steen en andere grootmeesters uit de 17e eeuw op een unieke manier beleven.

 

deBuren gaat sinds 2012 iedere zomer met een groep aanstormend schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs. Twee weken verblijven ze daar om over de grenzen heen elkaars werk en ideëen te leren kennen en aan nieuw materiaal te werken. De lichting van 2019 brengt een schilderij uit de Eregalerij van het Rijksmuseum op literaire wijze tot spreken in hun eigen artistieke taal. Onze vraag aan hen was even simpel als uitdagend. Schrijf een nieuwe tekst over een oud werk, vanuit één kernvraag: wat zie je als je door een genderbril naar deze schilderijen kijkt?

 

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis bezetten de literaire talenten uit onze schrijfresidentie de Eregalerij in het Rijksmuseum waar de topstukken van de meesters van de zeventiende eeuw te zien zijn. Ali Amghar schreef over het schilderij Het middenschip en koor van de Mariakerk in Utrecht (1641) van Pieter Jansz. Saenredam

 

Je kunt deze verhalen, gedichten en reflecties ook lezen en beluisteren op de website van Maand van de Geschiedenis.

Vertel het verder: