Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Koning | Dieter De Schutter

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten schilderijen van Frans Hals, Rembrandt en andere grootmeesters spreken. Dieter De Schutter tekende een beeldverhaal geïnspireerd door een gemaskerde figuur op een veerboot in een 370 jaar oud rivierlandschap: ‘Elke stap die ik zet moet in de pas zijn.’
Door Dieter De Schutter op 9 okt 2019
Tekst
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs
Salomon van Ruysdael, Rivierlandschap met een veerboot (1649) Collectie: Rijksmuseum, Amsterdam.

Jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten eeuwenoude topstukken spreken vanuit één vraag: wat zie je als je met een genderblik naar deze werken kijkt?

 

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis toont Dieter de originele zeefdrukken van zijn getekende verhaal voor bij het schilderij Rivierlandschap met een veerboot (1649) van Salomon van Ruysdael in de Eregalerij van het Rijksmuseum.

© Marianne Hommersom

Dieter De Schutter

Illustrator Dieter De Schutter (1992) won met zijn beeldverhalen onder meer de eerste prijs van Greenhouse op het stripfestival GRAFIXX en de special mention award van East London Comics and Arts Festival x WeTransfer. Hij werkt aan een graphic novel.


Dieters beeldverhaal 'Koning' lees je ook in Stripgids.

Oude werken, jonge schrijvers. De Eregalerij ongegendered
 

Jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs laten eeuwenoude topstukken spreken. In korte poëzievoordrachten en prozavertellingen laten zij je schilderijen van Frans Hals, Jan Steen en andere grootmeesters uit de 17e eeuw op een unieke manier beleven.

 

deBuren gaat sinds 2012 iedere zomer met een groep aanstormend schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs. Twee weken verblijven ze daar om over de grenzen heen elkaars werk en ideëen te leren kennen en aan nieuw materiaal te werken. De lichting van 2019 brengt een schilderij uit de Eregalerij van het Rijksmuseum op literaire wijze tot spreken in hun eigen artistieke taal. Onze vraag aan hen was even simpel als uitdagend. Schrijf een nieuwe tekst over een oud werk, vanuit één kernvraag: wat zie je als je door een genderbril naar deze schilderijen kijkt?

 

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis bezetten de literaire talenten uit onze schrijfresidentie de Eregalerij in het Rijksmuseum waar de topstukken van de meesters van de zeventiende eeuw te zien zijn. Dieter De Schutter schreef over het schilderij Rivierlandschap met een veerboot (1649) van Salomon van Ruysdael in de Eregalerij van het Rijksmuseum.

 

Je kunt deze verhalen, gedichten en reflecties ook lezen en beluisteren op de website van Maand van de Geschiedenis.

Vertel het verder: