Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Avant-première El Tarangu: zo zag de avond eruit

Op 6 juli 2019 ging El Tarangu, een zesdelige podcastreeks van AudioCollectief SCHIK over de dood gewaande wielerheld José Manuel Fuente, in avant-première in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Zo zag de avond eruit.
Door deBuren op 10 jul 2019
Beeld
Literatuur & taal

Lees hier de laudatio die Katharina Smets uitsprak op de avant-première: 'De lat ligt hoog, want jullie hebben hem daar gelegd' 

El Tarangu

In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien van Impe een vreemd telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem uit eten. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood. Toch gaat Lucien op de uitnodiging in…

 

In de hete zomer van 1996 stroomt het plein voor de kathedraal van Oviedo vol met mensen die afscheid nemen van hun wielerheld 'El Tarangu'. Jose Manuel Fuente, slechts 50 jaar oud, wordt ten grave gedragen. Maar zeven jaar later zit hij tegenover Lucien van Impe, mosselen te eten in het Vlaamse wielerstadje Geraardsbergen. Lucien kijkt hem in de ogen en weet niet wat hij ziet. Heeft zijn oude rivaal werkelijk zijn dood in scene gezet? Of is hier iets anders aan de hand? Eén ding is zeker, iemand liegt. Maar wie? En vooral, waarom?

 

El Tarangu is een zesdelige podcast reeks waarin AudioCollectief SCHIK op zoek gaat naar een man die eigenlijk in zijn graf hoorde te liggen. Langs Noord-Spaanse bergflanken en Vlaamse wielercafés komen ze terecht in een wereld van oude helden, onbetrouwbare bronnen en gestoorde geesten. Ze komen steeds dichter bij de waarheid, tot ze botsen op leugens uit hun eigen verleden...

 

El Tarangu is een serie van AudioCollectief SCHIK en een coproductie van de VPRO, NPO Radio 1, Sporza en OpenVRT. De serie is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en het Fonds Pascal Decroos.

 

Abonneer je hier op de podcast: 
>bit.ly/eltarangu-itunes
>bit.ly/eltarangu-stitcher
>vpro.nl/eltarangu

Over AudioCollectief SCHIK

Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist leerden elkaar kennen in de opleiding Woordkunst aan het Antwerpse Conservatorium. Twee Belgen en één Nederlander die zich alle drie bezighouden met theater, schrijven en radiomaken. Die laatste passie werd in 2015 drievoudig gebundeld in AudioCollectief SCHIK.

 

SCHIK maakte in samenwerking met VPRO Dorst de podcasts Roes (2016) en BOB (2017). BOB werd als eerste Europese podcast ooit geselecteerd voor het IDFA, won de publieksprijs bij De Tegel, werd tijdens de Dutch Podcast Awards uitgeroepen tot de beste podcast van 2018 en kreeg een eervolle vermelding bij De Zilveren Reismicrofoon. Samen met uitgeverij Das Mag maakten ze de podcast Laura H. en met De Standaard creëerden ze Uitgesproken. Voor het Oorzaken Festival maakten ze de audiowalk Blijkbaar Heb Je Nog Ongeveer Hetzelfde Nummer, die werd geselecteerd voor IDFA Doclab 2016.

Vertel het verder: