Van keurslijf tot keuslijf?

Datum 18 juni 2019

Dit najaar stellen we scherp op gender. We kijken naar beeldvorming en de vorming van onze verbeelding, werpen een nieuwe blik op oude kunstwerken, een originele kijk op (on)afhankelijkheid en debatteren over de gevolgen van gegenderd denken. Van keurslijf tot keuslijf?

Keurslijf/keuslijf

 

Tot het moment dat we onze geesten kunnen opladen in een virtuele wolk en lichaamloos verder zweven, zit ieder mens vast aan het eigen lijf. Hoe we zelf kijken naar dat lijf en hoe anderen het beoordelen, staat niet vast. In ons culturele geheugen liggen wel verwachtingen opgeslagen over typisch mannelijk of vrouwelijk gedrag.

 

Deze verwachtingspatronen bieden sommigen kansen en sluiten anderen daarvan uit. Dat is het keurslijf waarin eenieder ingesnoerd is, een keurslijf dat des te knellender voelt voor mensen die zich méér het andere dan het eigen geboortegeslacht voelen.

 

Tegelijkertijd is gender ook een vorm van performance en hebben we een keuze in hoe we ons presenteren aan de buitenwereld. Van keurslijf tot keuslijf?

 

We haken graag aan bij het thema ‘zij/hij’ van de Nederlandse Maand én Nacht van de Geschiedenis en trekken de thematiek verder open dan die tegenstelling suggereert. Dit najaar stelt deBuren in verschillende programma’s scherp op gender in brede zin. We kijken naar beeldvorming en de vorming van onze verbeelding. Verwacht een nieuwe blik op oude kunstwerken, een originele kijk op afhankelijkheid en onafhankelijkheid en diverse debatten over de gevolgen van gegenderd denken in maatschappij, politiek en economie. Van keurslijf tot keuslijf?

© Martha Da'ro

Yaqine Hamzaoui is een 23-jarige fotograaf uit Brussel. Ze probeert de schoonheid vast te leggen in de imperfectie. Ze noemt zichzelf een allround fotograaf: álles waarmee ze in aanraking komt, kan haar inspireren waardoor haar fotografie ook steeds evolueert. Voor het thema Keurslijf/keuslijf maakte ze in opdracht van deBuren een reeks van tien portretten. Tien persoonlijkheden die doen wat ze willen en daardoor een intrigerende en sterke uitstraling hebben. Voor Yaqine zijn het stuk voor stuk voorbeelden die haar motiveren nog meer zichzelf te worden en zelfvertrouwen te krijgen in wie ze is. En dat hoopt ze met deze reeks ook bij anderen teweeg te brengen. Of, om het in haar woorden te zeggen: ‘DO YOU, IT’S OKAY!’