Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Oud-schrijfresidenten in de kijker: Sanne De Wilde en Fleur van Greuningen

Deze zomer gaan we voor de achtste keer met een nieuwe lichting schrijfresidenten naar Parijs. Maar hoe zou het eigenlijk zijn met onze oud-residenten? Wat ontstond er in Parijs en waar zijn ze nu mee bezig? In de kijker: Sanne De Wilde en Fleur van Greuningen.
Door deBuren op 12 jun 2019
Tekst
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs
© Marianne Hommersom

Sanne De Wilde 

 

In de zomer van 2015 ging fotograaf Sanne De Wilde tijdens de schrijfresidentie samen met journalist Jana Antonissen 's nachts op stap in Parijs. Ze lieten zich gidsen door Vlamingen en Nederlanders voor wie de lichtstad geen geheimen heeft. Het resultaat: Minuit, Paris s'éveille, het relaas van hun nachtelijke tochten in woord beeld - een reportage die ook verscheen in De Morgen

 

In haar fotografie onderzoekt Sanne welke rol genetica speelt in het leven van mensen en hoe het gemeenschappen vormt en affecteert. Met haar fotoreeksen The Dwarf Empire en Snow White won ze tal van prijzen, en in 2014 én 2016 won ze de Nikon Press Award voor meest beloftevolle jonge fotograaf. Met haar reeks The Island of the Colorblind won ze de Firecracker Grant 2016, PHmuseum Women's Grant en de Zilveren Camera. In 2019 werd Land of Ibeji, een project samen met fotograaf Benedicte Kurzen waarin ze twee­lingen in Nigeria portreteerden, bekroond met de prestigieuze World Press Photo.

 

Sanne De Wildes werk wordt internationaal gepubliceerd (Guardian, New Yorker, Le Monde, CNN, Vogue) en tentoongesteld (Voies OFF, Tribeca Film Festival, Circulations, Lagos Photo, Lodz Fotofestiwal, IDFA, STAM en EYE). Sinds 2013 werkt ze voor De Volkskrant en sinds 2017 maakt ze deel uit van het journalistieke platform NOOR.

© Marianne Hommersom

Fleur van Greuningen 

 

Twee jaar eerder resideerde Fleur van Greuningen in Parijs. Dat jaar kregen de deelnemers de opdracht een minder bekend museum te bezoeken en daarover te schrijven.  Kinderen van kristal en een chique wc vertelt over haar visite aan het kristalmuseum - het Musée Baccarat. 'Zoals het er naar uitziet zal ik vandaag ‘s werelds grootste verzameling kristallen dierenbeeldjes te zien krijgen, aangekondigd door blinkend marmer en gouden handgrepen.'

 

Naast kristallen schreef ze ook over vijf mannen in Parijs, of beter: beschrijft ze Parijs aan de hand van vijf mannen. ‘Mag ik erbij komen zitten? Natuurlijk, je ziet toch dat ik een gat in mijn hart heb!' Over vijf minuten zal je me zoenen verscheen ook als een wekelijkse feuilleton op de website van De Gids.

 

Fleur studeerde aan de Rietveld Academie, waar ze op de afdeling Beeld & Taal diverse werken maakte, van gedichten, over sciencefictionstenen tot fabrieksgevels. Ze publiceerde onder andere op De Internet GidsTirade.nu en had exposities in België en Hornhuizen en nog weer elders. Ze schreef een jeugdtheaterbewerking van Romeo en Julia voor Goedemorgentheaterproducties (lees hier de lovende recensie in Theaterkrant). Recent verscheen haar verhaal Avocadoschil op het platform deFusie. 

 

Deze zomer organiseert ze samen met Katrin Kamrau voor het tweede jaar op rij een zomerworkshop schrijven in M HKA. Dit jaar nodigden ze Simone Atangana Bekono (Parijs 2018) uit als gastdocent.

Vertel het verder: