Katja Schuurman vervolledigt jury Het Rode Oor 

Datum 22 februari 2019

Je hebt nog tot 1 maart om een erotisch verhaal te schrijven en mee te doen aan onze intussen befaamde wedstrijd. Nadien ligt je lot in handen van een vakkundige jury. Katja Schuurman maakt het panel compleet.

In tijden van pornografie en preutsheid organiseert deBuren voor de derde keer de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor. Vanaf 1 maart buigt een vakkundige jury zich over de inzendingen waarna ze een shortlist samenstellen van de acht beste verhalen.

 

Na Mia Timiaan (auteur en winnaar van het Rode Oor 2017), Daan Borrel (auteur en journalist), Anne Moraal (auteur en eindredacteur VPRO Nooit meer slapen), Lara Taveirne (auteur en regisseur) en Melisa Can (journalist Broadly) maakt acteur en auteur Katja Schuurman het panel compleet. In 2017 maakte ze met Verboden Vruchten al een bloemlezing van de meest prikkelende erotische verhalen en gedichten uit de wereldliteratuur.

 

De acht beste verhalen worden twee weken voor de finale op 30 april elke doordeweekse avond als podcast uitgezonden in Nooit meer slapen (VPRO). Op de finale-avond zelf worden ze tegelijkertijd voorgedragen in Antwerpen en Amsterdam. Het publiek kiest de winnaar. 

De voltallige jury

Pom Amsterdam © Eric van den Elsen

Katja Schuurman is presentatrice, actrice en oprichter van Return to Sender. Jarenlang verbonden aan BNN en later als vast gezicht bij de KRO-NCRV waar ze programma’s als Bodyscan, Memories en Echt niet Ok presenteerde. Ook speelde zij in series als Nieuwe Buren en Vlucht HS13. In 2017 vertaalde haar liefde voor het geschreven woord zich in de bloemlezing Verboden Vruchten (Uitgeverij Prometheus) en in 2018 verscheen haar eerste reisboek Katja Was Hier (Uitgeverij momedia). In 2018 stapte ze over naar RTL, waar ze dit jaar in verschillende programma’s te zien zal zijn. In 2019 lanceerde ze haar eigen kledingcollectie POM by Katja.

© Gijsbert Smid

Auteur en regisseur Lara Taveirne woont samen met haar man en twee kinderen in een scheefgezakt sluiswachtershuis. Voor haar debuutroman De kinderen van Calais (2014) won zij de debuutprijs. Het boek werd herwerkt voor theater en wordt momenteel verfilmd. Twee jaar na haar eersteling verscheen Hotel zonder Sterren en in 2018 Kerkhofblommenstraat, een roman over de verhalen die we niet vertellen. Lara schrijft bovendien voor Charlie Magazine.

© Paul van Bueren

Mia Timiaan is schrijver van essays en korte verhalen. En writer in residence voor De Grote Kerk in Veere, een nieuw Zeeuws cultuurpodium. Timiaan was drie jaar lang culinair recensent, schreef theaterstukken voor jongeren en publiceerde proza en poëzie in onder meer NRC, Krakatau en Ballustrada. Haar korte verhaal Hey Joe werd uitgekozen voor de jubileumeditie van Nederland Leest. Mia Timiaan won in 2017 Het Rode Oor en schrijft sindsdien erotica in opdracht, onder een geheim pseudoniem. 

© Maeve Stam

Daan Borrel studeerde Literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is freelance journalist en schrijft onder meer voor NRCHandelsbladnrc.nextHet Parool, ELLE Magazine, De Groene Amsterdammer en andere online magazines. Voor De Correspondent onderzocht Daan een jaar lang hoe we opener over seksualiteit kunnen praten. In het voorjaar van 2018 verscheen bij De Bezige Bij haar persoonlijke essay over verlangen onder de titel Soms is liefde dit, dat een intieme blik geeft in het hoofd én de onderbuik van een mens die in alle nuance probeert haar eigen seksualiteit te begrijpen.

© Jan Willem Kaldenbach

Anne Moraal is auteur en eindredacteur van het radioprogramma Nooit meer slapen (VPRO). Ze studeerde wetenschapsfilosofie, deed de Creative Writing Summer School aan de New York University en werkte een aantal jaren in het boekenvak. Haar debuut Honden huilen niet verschijnt in april bij Lebowski.

Melisa is junior editor bij Broadly, het online platform voor ervaringen van vrouwen en LHBT+ers door VICE. Ze houdt zich met name bezig met onderwerpen rondom identiteit, cultuur, het vrouwelijk lichaam en seksueel geweld. 

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde i.s.m. Zuiderpershuis, Nooit meer slapen (VPRO), Charlie Magazine, Broadly (Ervaringen van vrouwen en LHBT+ers door VICE) en Mijn Geheim. Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden i.s.m. deBuren, De Nieuwe Liefde, Verkadefabriek, Compagnietheater, Vooruit, Marres Maastricht en HKU.